Sikerrel zárult a Dankó Pista-emléknap

Sikerrel zárult a Dankó Pista-emléknap: mintegy száz cigányzenekar csaknem félezer muzsikusa 303 órán keresztül játszott közel nyolcvan fővárosi vendéglátóhelyen.

Forrás: MTI2024. 06. 18. 16:00
Dankó Pista emléknap
Cigányzenekar a Dankó Pista Emléknapon, 2024. június 15-én. Forrás: Dankó Pista Emléknap/Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTÜ hagyományteremtő szándékkal szervezte meg a rendezvényt, hogy felhívja a figyelmet a magyar éttermi és kávéházi cigányzene kultúrájára és turisztikai jelentőségére. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adataiból kiderül, hogy a cigánymuzsika a vendégélményt és a vendégforgalmat is emelte: több tízezer vendég látogatott a programhoz csatlakozó vendéglátóhelyekre, amelyek átlagos forgalma tízszázalékos növekedést mutatott a megelőző hétvégéhez képest.
 

Dankó Pista emléknap
Forrás: Dankó Pista-emléknap/Facebook

Az emléknapon összesen negyven fővárosi étterem és 16 bisztró kínált a fogások mellé cigányzenét. Emellett a négy–hat fős zenekarok muzsikáltak még 17 kávéházban és cukrászdában, valamint öt bárban. A nóták mellett felcsendültek komolyzenei átiratok, opera- és operettrészletek, filmzenék és klasszikus slágerek. Összesen 101 cigányzenekar 474 zenésze játszott ezen a napon a fővárosban.

A június 15-i esemény a Magyarország kormánya által meghirdetett Muzsikáló Magyarország 2024 program nyitórendezvénye is volt egyben. A program több mint egymilliárd forint keretösszeg felhasználásával több mint 700 cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását támogatja négy hónapon keresztül. 

A Muzsikáló Magyarország egyik kiemelt célja, hogy hozzájáruljon a hagyományos éttermi, kávéházi cigányzenei kultúra megőrzéséhez és népszerűsítéséhez, ezzel is szélesítve a hazai vendéglátóhelyek szolgáltatási palettáját, erősítve versenypiaci pozíciójukat.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.