Százéves lett a saláta, aminek semmi köze Julius Caesarhoz

A mára világszerte ismertté vált cézársaláta receptje megalkotásának századik évfordulóját ünneplik ma a mexikói Tijuanában, ahonnan az étel gasztronómiai világhódító útjára indult.

Forrás: MTI2024. 07. 07. 19:04
A közhiedelemmel ellentétben a saláta nem Julius Caesarról kapta a nevét.
A közhiedelemmel ellentétben a saláta nem Julius Caesarról kapta a nevét. Fotó: dpa/picture-alliance Forrás: Northfoto
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történészek szerint az amerikai határhoz közeli mexikói városban találták fel ugyanis 1924-ben az eredetileg ételmaradékok felhasználásával megalkotott cézársalátát.

A cézár saláta, ami olasz helyett mexikói.
A cézársaláta, ami olasz helyett mexikói. Fotó: Monkey Business Images/Northfoto

A saláta feltalálójának Cesare Cardini olasz származású szakácsot és étterem-tulajdonost tartják. 

1924. július 4-én Tijuanában amerikaiakat szolgált ki, akik az amerikai függetlenség napját italozással akarták megünnepelni a hazájukban érvényben lévő alkoholtilalom idején. A hatalmas vendégsereg kiszolgálására Cardini az elbeszélések szerint végül kénytelen volt mindent egy hatalmas fatálba aprítani, amit még a konyhában talált. 

Így született meg a cézársaláta, amely a közhiedelemmel ellentétben nem Julius Caesarról, hanem Cardiniről kapta a nevét. 

Az eredeti salátát a vendég asztalánál állítja össze a szakács.

Ma, száz évvel később, a tijuanai Caesar’s Restaurant étteremben ugyanígy, a vendégek előtt egy hatalmas fatálban készítik a salátát, amely a klasszikus recept alapján római salátából, paprikából, parmezánból, főtt tojásból, valamint egy mustárból, olívaolajból és citromból készült öntetből áll. 

Időközben a recept – bár alapjában változatlan maradt – további adalékokkal, így például szardellával bővült – mondta Claudio Poblete mexikói szakács, aki a századik évforduló apropójából egy könyvet is megjelentetett. Poblete szerint a saláta azért egyetemesen népszerű, mert olyan hozzávalókból áll, amelyek „alapvetők az emberi táplálkozás szempontjából”.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.