Mi köze Szent Mártonnak a libákhoz?

Ízletes libapecsenyék, libatepertők és ropogósra sült libacombok jutnak sokaknak az eszébe Márton-napról. De ki is volt Szent Márton és milyen kapcsolatban állt a libákkal? Cikkünkben ennek a ma reneszánszát élő hagyománynak eredünk a nyomába.

2023. 11. 11. 6:20
Szent Márton püspök
Szent Márton püspök Simone Martini freskóján Forrás: Wikipédia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tours-i Szent Márton 316 körül született Pannónia provinciában, Savariában, a mai Szombathely területén.  Márton azonban nem a Kárpát-medencében, hanem Galliában élte le életének jelentősebb részét. Nem véletlen, hogy a mai Franciaország területén található Tours harmadik püspökévé is itt választották.

Szent Márton megkeresztelkedése után kilép a hadseregből, mondván: „Krisztus katonája vagyok, így nem harcolhatok!” Simone Martini freskója. (Forrás: Wikipedia.com)
Szent Márton megkeresztelkedése után kilép a hadseregből, mondván: „Krisztus katonája vagyok, így nem harcolhatok!”. Simone Martini freskója (Forrás: Wikipedia.com)

Márton Galliába kerülvén a római lovasság szolgálatában állt katonaként. Életéből a legközismertebb az az esemény, amikor huszonkét évesen egy koldussal találkozva kettévágta köpenyét és azt a nélkülözőnek adta. Az esemény után Jézus Krisztus megjelent álmában, amelynek hatására megkeresztelkedett: a keresztény vallás híve lett.

Krisztus katonája vagyok, nem szabad harcolnom

– ismerte fel. A katonaságot otthagyván Szent Hilár tanítványának szegődött. A keresztény hit őrzőjeként és gyarapítójaként Ligugé-ban kolostort alapított.

 

Mi köze Mártonnak a ludakhoz?

371-ben nem akárhogyan választották meg a kolostor alapítóját Tours – az akkori Caesarodunum – püspökének. Márton a legnagyobb szerénységgel és alázattal fordult a hívekhez és egyházi elöljárói felé egyaránt. Tiltakozott a püspökjelöltség és megválasztása ellen is, mivel nem tartotta magát a tisztségre méltónak. 

A keresztény hiedelem szerint egy libaólban rejtőzött el, hogy ne tudják püspökké szentelni. 

A megzavart libák azonban gágogásukkal elárulták Mártont, így ráleltek.
 

Szent Márton, a püspök

Márton püspöksége alatt jelentős hittérítő feladatokat látott el a mai Franciaország területén. Számos település tért meg prédikációi és példamutatása nyomán. Hosszú életéhez számos csoda, illetve megmagyarázatlan gyógyulás is kötődik. Emléke átjárta a középkori Európát, legfőképpen a francia területekét, ahol a XIX. század végén a Harmadik Francia Köztársaság védőszentjének hirdették.

Pier Balten festménye a Szent Márton-napi mulatságról.
Pier Balten festménye a Szent Márton-napi mulatságról (Forrás: Wikimedia.org)


 

Márton-napi népszokások

A Római Birodalomban november közepén – az ősz végével – megkezdődött a télre való felkészülés. A betakarítási munkákat befejezvén pazar lakomákat tartottak, és az új bort tartalmazó hordókat is csapra verték. A betakarítási ünnepségek tehát régóta az emberek mindennapjaihoz tartoztak. A Márton-napi szokások ezekre a hagyományokra épültek rá, mivel a szent népszerűsége a középkorban is töretlen volt.

A feudális, keresztény Európában Márton-napi lakomák formájában folytatódott a korábbi évszázadok őszbúcsúztató hagyománya. 

Számos bált és kiadós étkezéssel összekötött ünnepet tartottak, illetve sok európai országban, így Magyarországon is munkatilalmi napnak számított Márton napja. Azaz nem volt szabad ezen a napon dolgozni, mert az a jövő évben szerencsétlenséget, üres kamrát jelentett.

A középkorban gyakran ezen a napon fizették ki a jobbágyokat, a pásztorok is ekkor kapták meg járandóságát, s Márton napján szavazták meg a különböző tisztségek új képviselőit, így bátran kijelenthetjük: volt mit megünnepelni. A XX. századig a pásztorok gyakorta fel is keresték a falu népét, hogy némi juttatás fejében énekléssel egybekötött jókívánságaikkal szerencsés új évet kívánjanak a felkeresett családoknak.
 

Libalakomák

November közepén már jellemzően levágható súlyban voltak a tömött libák, így gyakorta kerültek a szárnyasok az ünnepi asztalra, ezzel is megalapozva a Márton-napi lakomák gasztronómiai sajátosságait. A hiedelem úgy tartotta, hogy aki Márton napján nem eszik libát, az szűk esztendő elé néz, felkophat az álla. A Márton-napi libapecsenyék hagyománya máig szilárdan tartja magát. 

A magyar óvodákban és iskolákban pedig manapság – az eredetileg német eredetű – lámpás felvonulások szokása is egyre népszerűbb. 

Így a Márton-napi vigasságoknak nemcsak múltja, hanem jelene is van. Szent Márton napja az adventi elcsendesedést megelőző utolsó hangos és torkos ünnep.

Borítókép: Szent Márton püspök Simone Martini freskóján (Forrás: Wikipedia.org)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.