Ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy az élelmiszer-előállítás a termőföldhöz kötődjön, mivel ez hagyományaink, kultúránk alapja, ha ettől eltávolodunk, identitásunkat is elveszítjük – nyomatékosította Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalán. A laboratóriumi körülmények között előállított húsok elterjedése olyan életmódváltozást eredményezne, ami teljesen felborítaná az európai kultúrát, amit nem hagyhatunk – tette hozzá.

Számos aggály fogalmazható meg a laboratóriumban előállított húsokkal kapcsolatban. Mivel az elfogyasztott élelmiszerek jelentős hányadukban beépülnek az emberi szervezetbe, mindent meg kell tenni a lehetséges negatív hatások kizárása érdekében. Nagy István kijelentette: hazánk minden oldalról megvizsgálta a műhús kérdését, és a szükséges uniós eljárásoknak is alávetette a szabályozást. A magyar álláspont ezek lezárását követően sem változott, a lehető legszigorúbb szabályozásra van szükség.
Kizárólag az orvosi és állatgyógyászati célú felhasználást engedélyezzük, minden más esetben szigorúan megtiltjuk a műhús előállítását és forgalmazását hazánkban
– erősítette meg.
Mint leszögezte, meg kell becsülni
- a normalitást,
- a hagyományokat és
- a gazdák munkáját,
akik két lábbal a földön állnak.
A nemzeti kormány elkötelezett a termőföldhöz kötődő élelmiszer-előállítás és a vidék megerősítése mellett. Az emberek egy része ugyanis eltávolodott a természettől, álromantika alakul ki az élővilággal kapcsolatban.
A társadalom többségének meg kell értenie, hogy a gazdák nélkül nincs élelmiszer és nincs jövő sem
– húzta alá. A műhús egy csinálmány, mi pedig ragaszkodunk a kultúránkhoz. Az inkubációs hústenyésztés helyett válasszuk a biztonságos hazai élelmiszereket.
Az agrártárca már korábban kinyilvánította, hogy ellenáll a laborhús terjedésének. Egy nyári, az Olasz Kultúrintézettel közösen rendezett a „Nyomtatott hús: merénylet a hagyományos táplálkozás ellen” című konferencián az is elhangzott, hogy a laboratóriumi hús engedélyezése különösen visszás lehet annak fényében, hogy a hormonkezelt és a klónozott állatokból származó húsra tiltás van érvényben. Kérdésként merül fel, hogy állattartás nélkül vajon fenntarthatók lesznek-e a gyepterületek, amelyek egyéb környezetvédelmi hatások mellett biztosítják a szén-dioxid tárolását. Kérdés az is, mekkora a laboratóriumi hús előállításának karbonlábnyoma.



















