Tíz mindennapos szokás, ami apránként károsítja az egészségünket

Mindenki tudja, hogy az olyan rossz szokások, mint a dohányzás vagy a sok gyorsétel fogyasztása, negatív hatással lehetnek az egészségünkre, de számos kevésbé ismert káros szokás is létezik, amelyek a mindennapjaink részévé váltak.

2025. 12. 28. 6:30
Illusztráció Fotó: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenki tudja, hogy az olyan rossz szokások, mint a dohányzás vagy a sok gyorsétel fogyasztása, negatív hatással lehetnek az egészségünkre, de számos kevésbé ismert káros szokás is létezik, amelyek a mindennapjaink részévé váltak.

1. A pénztárca tartása a hátsó zsebben

Bárki, aki pénztárcát hord magánál, tudja, hogy a legkényelmesebb helye a farmer hátsó zsebében van. De ez nem egészséges. Már egy rövid ideig tartó, akárcsak 15 perces ülés a pénztárcán a gerinc elmozdulását okozhatja, és a gerincszalagok elmozdulhatnak. Ez aszimmetriát hozhat létre, ami megzavarhatja a gerinc normális tartását. A kényelmetlen tartás hosszabb távon krónikus hátfájást, isiászt és funkcionális gerincferdülést is okozhat – írja a brightside.me.

2. Elektronikus eszközök bevitele az ágyba

Friss tanulmányok kimutatták, az elektronikus eszközök használata lefekvés előtt megnehezítheti az elalvást és rontja az alvás minőségét is. A National Sleep Foundation által végzett közvélemény-kutatás azonban azt mutatja, hogy a felnőttek 89 százalékának és a gyermekek százalékának van legalább egy elektronikus eszköz a hálószobájában. Pedig az elektronikus eszközök rendszeres használata lefekvés előtt nemcsak az alvás minőségét rontja, hanem súlygyarapodást is okozhat, és nappali fáradtságot is. Emellett hatással van a tanulási képességekre és a stressz-szintre is. Ha lefekvés előtt legalább egy órára elszigeteljük magunkat az elektronikus eszközöktől, az nagyban javíthatja az alvás minőségét és megőrizhetjük az egészségünket.

3. Kézmosás forró vízzel

Különböző tanulmányok megerősítették, hogy a meleg és a hideg víz egyformán hatékony a baktériumok elpusztításában és eltávolításában a kezünkről. Akár 38 fok, akár 16 fok volt a víz hőmérséklete, a baktériumok számának csökkentésében nem játszott létfontosságú szerepet. Továbbá bebizonyosodott, hogy a hideg víz valójában egészségesebb a kezünknek, mint a meleg víz. Bár köztudott, hogy a forró víz elpusztítja a baktériumokat, pontosabban a forrázás és a majdnem forrásban lévő víz, ezért forralják fel az orvosi eszközöket a sterilizáláshoz. De a forrásban lévő vízzel való kézmosás nem lehetséges, ezért a hideg víz jobb alternatíva. A meleg vízzel való kézmosás puhítja a bőrt, így a kezek sebezhetőbbé válnak a baktériumokkal szemben.

4. Műanyag palackokból ivás

Logikus lenne azt feltételezni, hogy a műanyag palackokból való ivás biztonságos és egészséges dolog. Azonban nem minden anyag egyformán biztonságos és környezetbarát. A műanyag palackok veszélyt jelentenek a magas hőmérséklet hatására kibocsátott vegyi anyagok miatt. Például, ha egy forró napon az autóban hagyod a palackot, a műanyag felületi rétegei mérgező vegyi anyagot (biszfenol A) szabadíthatnak fel, amely szennyezheti az ivóvizet. Ez a vegyi anyag hatással lehet az endokrin rendszerre, és növelheti az endometriózis és az emlőrák kockázatát.

5. Túl gyors evés

Több tanulmány is kimutatta, hogy a gyors étkezés és az étel túl gyors megrágása számos egészségügyi problémához vezethet. Többek közt felgyorsult súlygyarapodáshoz vezethet és növelheti a szívbetegség, a cukorbetegség és a stroke kockázatát is. A gyorsan evők nagyobb valószínűséggel esznek túl sokat, mivel az evés megkezdésétől számítva körülbelül 20 percbe telik, mire az agyad jeleket küld a teltségérzetre. Tehát lehet, hogy tele vagyunk mégis tovább eszünk, de lehet, hogy nem is tudunk róla, mivel az agyunknak nincs elég ideje reagálni és felismerni, hogy jóllaktunk.

6. Fogmosás közvetlenül étkezés után

Habár néhányan hajlamosak közvetlenül étkezés után fogat mosni, számos tanulmány szerint legalább 30 percet érdemes várni étkezés után, mielőtt megmosnánk a fogunkat. Fogainkat zománc védi, és a különböző ételek által termelt savak koptathatják ezt a védőréteget, ami azt jelenti, hogy fogaink közvetlenül étkezés után a gyenge állapotban vannak. Szerencsére a szervezetünk képes kiegyensúlyozni a magas savszintet a nyál segítségével, de ez időbe telik. Így, ha közvetlenül étkezés után mosunk fogat, az a fogainkat támadja, még akkor is, ha puha fogkefét használunk. A legjobb, ha hagyjuk, hogy a nyál tegye a dolgát, és kiegyensúlyozza a magas savszintet, mielőtt fogat mosunk. Ha mindenképpen szeretnénk tisztítani valahogyan a fogunkat közvetlenül étkezés után, akkor öblítsük ki vízzel a szánkat, vagy rágjunk cukormentes rágógumit, amíg a fogaink regenerálódnak.

7. Fülek tisztítása vattapálcikával

A fültisztítás vattapálcikával több kárt okoz, mint hasznot. Számos tanulmány foglalkozott már vele, a vattapálcikával történő fültisztítás mélyebbre nyomja a fülzsírt a hallójáratban, mint ahol eredetileg volt. Ez fertőzésekhez vezethet, de akár a dobhártya is kilyukadhat. Valójában azt javasolják a szakemberek, hogy ne akarjuk házi módszerekkel kitisztítani a hallójáratot, elegendő egy törölközővel megtisztítani a fülünket.

8. Kézszárító használata

A kézszárítók környezetbarátabb megoldást jelenthetnek, mint a papírtörlők, de biztosan nem egészségesebbek számunkra. Egy tanulmány kimutatta, hogy a nyilvános mosdókban lévő kézszárítók székletbaktériumokat terjesztenek a kezekre. A kézszárítók által használt levegőfúvás mechanizmus általában hajlamos a baktériumok átvitelére a mosdó levegőjében. Számos baktériumtípus, beleértve a spórákat és a kórokozókat is, átkerülhetnek így a kezére. A legjobb, amit tehetünk, ha kerüljük a kézszárítók használatát, és a jó öreg módszerrel, papírtörlővel vagy zsebkendővel szárítjuk meg a kezünket.

9. Túl sok gyümölcslé fogyasztása

Közismert, a narancslé gazdag C-vitaminban, B-vitaminban és különféle antioxidánsokban. Valójában a gyümölcslé fogyasztása egészséges szokásnak számít. Azonban a túlzott fogyasztása – a magas fruktóztartalma miatt - káros lehet az egészségünkre, mivel fogszuvasodást, 2-es típusú cukorbetegséget és elhízást is okozhat. Nem számít, milyen típusú gyümölcslevet iszunk, mert még a legmagasabb minőségű gyümölcslevek is jelentős mennyiségű cukrot tartalmaznak.

10. Túl sok só fogyasztása

Bár a só javíthatja az ételeink ízét azáltal, hogy fokozza a szükséges ízt, nem tesz jót az egészségünknek. Az elfogyasztott só mennyisége közvetlen hatással van az egészségünkre, és számos egészségügyi problémával hozható összefüggésbe.

Bár a só létfontosságú az egészségünk szempontjából, a szervezetünkben vizet tart vissza, a plusz víz pedig megemeli a vérnyomásunkat. Végső soron a magas vérnyomás megterhelheti a szívet, az artériákat és a veséket.

 

 

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.