Ez a típusú élelmiszer jelenleg egyébként sem engedélyezett az Európai Unióban, de két vállalkozás erre vonatkozó kérelme már elbírálás alatt van az Európai Bizottságnál. Nagy István agrárminiszter parlamenti beszédében hosszan érvelt a műhús ellen.
A műhús előállításának és forgalomba hozatalának tilalmáról
– ezzel a címmel került napirendre a parlamentben egy kormánypárti javaslat. Az előterjesztés a laboratóriumi hús előállítását és forgalomba hozatalát általánosan tiltaná.
Az Index szerint a tilalom alól csak a legszűkebb körben lehetnek kivételek, kizárólag orvosi és állatgyógyászati célú felhasználást tennének lehetővé. A törvényjavaslat így definiálja a laboratóriumi hús fogalmát, mint állati sejtekből vagy szövetből mesterséges körülmények között, az élő szervezeten kívül izolált vagy előállított termék.
Előállítani és forgalomba hozni is tilos lenne a műhúst
Nagy István szerdán a parlamentben, előterjesztői beszédében kifejtette, a törvényjavaslat a laboratóriumi hús hazai előállításának és forgalomba hozatalának általános tilalmára tesz javaslatot.
A kormány elkötelezett az emberi egészség és a környezet védelme, valamint az agrárium fenntartható termelése és a hagyományos vidéki életforma védelme mellett. A laboratóriumi hús előállításának és forgalmazásának lehetővé tétele, elterjedése ezeket az értékeket veszélyezteti.
– jelentette ki a tárcavezető. Nagy István szerint egyre több olyan élelmiszer jelenik meg a kínálatban, amelyeket a hús helyettesítésére fejlesztenek ki. Ide sorolható a világ néhány országában már a fogyasztóknak is hozzáférhető – az Európai Unióban még nem engedélyezett – laboratóriumi hús, amelyet állati eredetű szövetek mesterséges körülmények között történő tenyésztésével állítanak elő.
Nagy István több aggályt is megfogalmazott a laboratóriumi hússal kapcsolatban:
- Az élelmiszer-biztonság fenntartása. A kormány nem támogat olyan kezdeményezést, amely lehetővé teszi, hogy ezek a termékek megfelelő egészségügyi és környezeti kockázatértékelés nélkül kerüljenek forgalomba. Az előzetesen vélelmezett negatív hatások miatt már most jogszabály útján biztosítanák a tilalmat.
- Etikai kérdések. Nagy István arra hívta fel a figyelmet, hogy a laboratóriumi hús előállítása is állatok leölésével jár, ezért kérdéses, hogy ez a termelési mód az állattenyésztés állatbarátibb alternatívájának tekinthető-e.
- Gazdasági szempontok. A miniszter kifejtette, hogy az állattenyésztés biztosítja a vidéki területek életképességét, ráadásul a laboratóriumi hús engedélyezése esetén monopóliumok jöhetnének létre az élelmiszer-gazdaságban, amelynek egyes, jelenleg autonóm szereplői függő helyzetbe kerülnének.
- Kérdéses az is, hogy az állattartás jelenlegi formája nélkül fenntarthatók maradnának-e a gyepterületek és az extenzív gazdálkodási gyakorlatok, amelyek egyéb környezetvédelmi hatások mellett biztosítják a szén-dioxid tárolását.
- Nem ismert a laboratóriumi hús előállításának tényleges karbonlábnyoma sem.
- Egyenlőtlenségek jöhetnek létre a fogyasztók között a valódi hústermékek megfizethetősége miatt.
- Közegészségügyi kérdések. Nagy István a szempontok közé emelte: hogyan garantálható a sejtalapú technológia biztonságossága a fogyasztók egészségügyi kockázatainak elkerülése érdekében?
A kacsamáj előállítása már napirenden van
Az Európai Bizottságnál jelenleg két olyan kérelem elbírálása van folyamatban, amely a laboratóriumi hús új élelmiszerként való engedélyezésére irányul. Egy francia vállalkozás kacsamájat állítana elő, egy holland cég pedig szarvasmarhazsírt készítene ilyen módon.