Ismét magyar vezetője lett az Európai Szabadtéri Múzeumok Szövetségének

Az AEOM négynapos találkozójának központi témája a társadalmi és történeti traumák múzeumi feldolgozása volt.

Forrás: MTI2024. 08. 27. 16:25
Szentendre, 2023. július 27.
A Felsõszenterzsébetrõl származó, 1778-ban készült fa harangláb, valamint Baglad községben 1850-ben épült falusi porta a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban (közismertebb nevén szentendrei Skanzen).
MTVA/Jászai Csaba
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Fotó: MTVA/Jászai Csaba
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sári Zsoltot választották az Európai Szabadtéri Múzeumok Szövetsége (AEOM) elnökének – közölte a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.

Az Európai Szabadtéri Múzeumok Szövetsége a múlt héten rendezte meg a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban 31. nemzetközi konferenciáját, amelyen a szakmai tanácskozás mellett tisztújító közgyűlést is tartottak.

A szakmai delegáltak a múzeum általános főigazgató-helyettesét, Sári Zsoltot választották meg új elnöküknek.

Így Cseri Miklós után, aki 2003–2009 között töltötte be ugyanezt a posztot, ismét magyar vezetője lett a nemzetközi szövetségnek.

A négynapos találkozó központi témája a társadalmi és történeti traumák múzeumi feldolgozása volt. Érintették többek között a háborúkról, diktatúrákról, a különböző etnikai csoportok ki- és betelepítésének kérdéséről, a migrációról, a kisebbségek problémáiról és a megkülönböztetésről, a periférikus csoportok társadalmi reintegrációjáról, a generációk közötti különbségekről, valamint ezen kérdések megjelenítési, feldolgozási folyamatairól is.

A szabadtéri múzeumok legjelentősebb fóruma kétévente rendezi meg szakmai kongresszusát. A rendezvény házigazdája 2022-ben Stockholm, idén pedig a szentendrei skanzen volt. Az eseményen 22 ország 40 intézményének csaknem 100 delegáltja képviseltette magát Európából és az Egyesült Államokból.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.