A tea illata egy érzékeny alkotás

Ha szívesen elmerülnénk egy finom, érzékeny alkotásban, Abderrahmane Sissako legújabb filmjét, A tea illatát ajánljuk. A francia–tajvani–luxemburgi–mauritániai film igazi ínyencség, amelyet mától láthatunk a hazai artmozikban a Mozinet forgalmazásában. A filmdráma világpremierjét a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon tartották.

2024. 08. 15. 20:02
tea
A tea illata. Fotó: OLIVIER MARCENY
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokáig nem tudjuk eldönteni, hol játszódik a film, de nem is fontos. Lassan hömpölyög a cselekmény, teret adva az elmélyülésnek, a ráhangolódásnak. A kontinenseken és kultúrákon átívelő, a képzelet és valóság határán mozgó szerelmi történet rabul ejti az érzékeny nézőt. 

tea
A tea iránti szenvedély. Fotó: OLIVIER MARCENY

A tea művészete

Aya szerepében Nina Melo a bátorság és a belső szépség megtestesítője.

A fiatal elefántcsontparti nő nem mindennapi tettével botránkoztatja meg környezetét: az esküvőjén, az oltárnál visszautasítja vőlegényét, és sietve elhagyja a termet. Döntése után természetesen nem maradhat régi világában. Kínában kezd új életet, egy teaüzletben talál munkát. a A teaüzlet tulajdonosa  a 45 éves Caj, akit Chang Han alakít,  komoly hatást gyakorol rá a tea iránti szenvedélyével. Teljesen lenyűgözi Ayát, a tanítványává válik. 

Miközben megismerkedik az ősi szertartásokkal és a tea művészetével, kapcsolatuk gyengéd szerelemmé érik. A külvilág előítéletét azonban ők sem kerülhetik el.

A mauritiusi rendező, Abderrahmane Sissako Timbuktu című filmjével robbant be a nemzetközi köztudatba, amellyel két díjat nyert Cannes-ban, valamint a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára jelölték.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.