Az öt legjobb Robin Williams-film – Sötétkamra + videó

Izgalmas, megrázó pszichológiai thriller.

2024. 08. 09. 20:00
Fotó: Mafab.hu
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt héten befejeződött Donald Sutherland filmjeit bemutató sorozatunk. Nem állunk meg, tovább haladunk a színészek és a filmek bemutatásával. Ezúttal egy nagyon régen várt színész, Robin Williams filmjei kerülnek sorra. Robin Williamst (1951. július 21.–2014. augusztus 11.) a világ egyik legnagyobb színésztehetségének tartották, amit be is bizonyított. Karrierje során különböző műfajokban mutatta meg rendkívüli tehetségét, a stand-up komédiától kezdve a drámai szerepekig. Az ötödik helyet sorozatunkban a Sötétkamra (One Hour Photo) című alulértékelt pszichológiai thriller szerezte meg, amelyben Williams nagyszerű alakítást nyújtott

Kicsoda Robin Williams?

Robin McLaurin Williams Chicagóban született. Gyermekkorát főként Michiganben és Kaliforniában töltötte. A középiskola után a Claremont McKenna College-ba járt, majd beiratkozott a Juilliard Schoolba, ahol többek között Christopher Reeve-vel tanult. Williams először stand-up komikusként vált ismertté a 1970-es években. Első nagy televíziós sikere az Egy úr az űrből (Mork & Mindy) című sitcom volt (1978–1982), amelyben egy űrlényt játszott. Ez a szerep hozta meg neki az országos hírnevet. 

Egy úr az űrből. Forrás: Mafab.hu

Williams számos ikonikus filmben szerepelt, amelyek közül érdemes megemlíteni néhányat: Jó reggelt, Vietnám! (Good Morning, Vietnam, 1987): Adrian Cronauer rádiós DJ szerepéért Golden Globe-díjat kapott, Holt költők társasága (Dead Poets Society, 1989): John Keating tanár szerepéért Oscar-jelölést kapott, Mrs. Doubtfire (1993): Az átváltozó apuka szerepéért ismét Golden Globe-díjat nyert,  Good Will Hunting (1997): Sean Maguire pszichológus szerepéért megkapta az Oscar-díjat a legjobb mellékszereplő kategóriában.

A színész kétszer nősült és három gyermeke született. A magánélete nem volt mentes a problémáktól, beleértve a kábítószer- és alkoholfüggőséget, amelyekről nyíltan beszélt. 2014-ben öngyilkosságot követett el. Halála után kiderült, hogy súlyos demenciában szenvedett, amely súlyosbította depresszióját és szorongását.

Robin Williams öröksége rendkívül gazdag és sokszínű. Nemcsak a filmjei és komédiái miatt emlékeznek rá, hanem embersége és jótékonysági tevékenységei miatt is. A Sötétkamra című filmje nem váltott ki nagy visszhangot, de a tőle szokatlan szerepben nyújtott zseniális alakítása miatt mégis felkerült a listánkra.

5. Sötétkamra (2002)

A Sötétkamra egy 2002-ben bemutatott pszichológiai thriller, amelyet Mark Romanek írt és rendezett. A film zenéjét Trent Reznor, a Nine Inch Nails frontembere komponálta volna, de végül az ő munkája nem került felhasználásra. A végső zenei aláfestést Danny Elfman készítette, aki finom és feszültséggel teli zenét komponált a filmhez.

Fotó: Mafab.hu

Robin Williams játssza a főszerepet, Sy Parrish-t, aki egy fotólabor-technikus egy bevásárlóközpontban. A film különösen figyelemre méltó Williams sötét és nyugtalanító alakítása miatt, amely eltér a tőle megszokott komikus szerepektől.

A film vegyes kritikákat kapott, azonban Robin Williams alakítását egyöntetűen dicsérték. Williams meggyőzően ábrázolja karakterének lassú leépülését és mélyen rejlő pszichológiai problémáit. A film vizuális stílusa is figyelemre méltó, különösen a színek és a kompozíciók használata, amelyek nagyszerűen tükrözik Sy belső világának steril és kontrollált természetét.

A történet

Seymour egy nagyáruházban dolgozik, fényképeket nagyít. Yorkinék a kedvenc vásárlói. Már hat éve itt nagyíttatják a családi fotóikat, és ha ők rendelnek, Seymour minden képből kettőt készít: egyet magának tesz el. Mert úgy döntött, ezek az emberek az ő családja, és még ha nem is tudnak róla, ő Yorkinék Seymour bácsikája.

Fotó: Mafab.hu

Egyre közelebb kerül hozzájuk, észrevétlen marad, de egyre többet tud róluk. Ártatlan arccal mosolyog, ha találkoznak. Ahogy egyre jobban belemerül a Yorkin család életébe a fényképek révén, Sy elkezd kialakítani egy képzeletbeli kapcsolatot velük, mintha ő is része lenne a családnak. Amikor Sy felfedezi, hogy a család nem olyan tökéletes, mint ahogy a képeken látszik, és megtudja, hogy Will Yorkin, a családapa, hűtlen a feleségéhez, Ninához, Sy megszállottsága egyre sötétebb irányba fordul. Az események drámai és feszültséggel teli fordulatokat vesznek, amikor Sy úgy dönt, hogy közbelép. Be akar kerülni a házukba, hogy megjutalmazza a jókat, és megbüntesse, azt aki hibázott.

Szereplők

A Sötétkamra szereplőit, karaktereit érdemes röviden bemutatni. Mindannyian fontos szerepet játszanak a történet fejlődésében és Sy Parrish pszichológiai leépülésében.

  • Robin Williams – Seymour „Sy” Parrish: Egy magányos és elszigetelt fotólabor-technikus, aki megszállottja lesz a Yorkin családnak, akik gyakran hozzák hozzá képeiket előhívni.
  • Connie Nielsen – Nina Yorkin: A Yorkin család anyja, aki szeretetteljes és gondoskodó, de nem tud a férje hűtlenségéről.
  • Michael Vartan – Will Yorkin: Nina férje, aki látszólag tökéletes családi életet él, de valójában hűtlen a feleségéhez.
  • Dylan Smith – Jake Yorkin: Nina és Will fia, aki szintén kedveli Sy-t, és gyakran jelen van a családi fotókon.
  • Gary Cole – Bill Owens: Sy felettese a SavMart üzletben, aki aggódik Sy szokatlan viselkedése miatt.
Fotó: Mafab.hu

Érdekességek

Robin Williams alakítása számos díjat és jelölést kapott, többek között a Saturn Award és a Chicago Film Critics Association Award legjobb színész díját. A film feszültségteremtése és pszichológiai mélysége miatt is dicséretet kapott, és a mai napig emlékezetes marad Williams egyik legsötétebb szerepeként. Robin Williams sok időt töltött a fotólabor technikusok megfigyelésével és a munkafolyamatok elsajátításával, hogy minél hitelesebben alakíthassa a szerepet. Williams valós fotótechnikai tudást szerzett, és a forgatás során saját maga készítette elő a fotókat. A filmben több rejtett utalás is található a szimmetriára és a megfigyelésre, amelyek Sy megszállottságát tükrözik. Például a jelenetek gyakran szimmetrikusan vannak komponálva, ami Sy rendmániáját szimbolizálja.

Összegzés

A Sötétkamra meglehetősen alulértékelt, pedig egy megragadó pszichológiai thriller, amely megmutatja Robin Williams sötét oldalát. Az ő lenyűgöző alakítása és a film gondosan megtervezett vizuális stílusa együtt hoz létre egy felejthetetlen moziélményt. Egyetlen percre sem lankadhat a figyelmünk, mert szinte minden apró részletnek jelentősége van. Végig nyomasztó, szívszorító hangulat jellemzi a filmet. Ráadásul a mozinak sajátos ízt ad, hogy a film bemutatása után a digitális fényképezés gyors fejlődésen ment keresztül, így a hagyományos egyórás fotólaborok egyre ritkábbá váltak. Ezáltal a film egyfajta nosztalgikus pillanatfelvételként is szolgál a hagyományos fényképkészítés koráról. Aki szereti az elgondolkodtató és feszültséggel teli történeteket, ezt a filmet nem szabad kihagynia.

Idővonal: A Sötétkamra című filmet 2002-ben mutatták be, abban az évben amikor, készpénzként is forgalomba került az euró, az Európai Unió hivatalos valutája, amely 12 országban váltotta fel a korábbi nemzeti valutákat. Kitört a Kongói Demokratikus Köztársaság területén található Nyiragongo vulkán, körülbelül 400 000 embert kellett kitelepíteni.  Olasz zászlóalj részeként megkezdte működését Boszniában az a 150 fős magyar katonai rendfenntartó alakulat, amely a szolnoki könnyű vegyes ezred katonáiból állt. Csecsen fegyveresek a moszkvai Dubrovka Színházban túszul ejtik a 850 fős közönséget, a mentőakcióban 204 túsz és mind a 40 merénylő meghalt. Kabul központjában levő hivatala előtt ismeretlen fegyveresek meggyilkolták Abdul Kadirt, Afganisztán – 2002. június 22-én hivatalba lépett – pastu nemzetiségű alelnökét, a kormány közmunkaügyi miniszterét. Az AOL Time Warner Inc. beperelte a Microsoft Corporationt, kárpótlást követelve, mert az AOL Netscape Navigator böngészője hátrányos helyzetbe került, amikor a Microsoft megjelentette és operációs rendszerével terjesztette saját böngészőjét. Megalakult a Medgyessy-kormány. (Wikipédia)

A Robin Williams filmjeit bemutató sorozatunkban a jövő héten a negyedik helyezett mozival érkezünk.

Borítókép: Seymour Parrish (Robin Williams) munka közben (Forrás: Mafab.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.