A Holt költők társaságának rendezője kapta az Arany Oroszlán-életműdíjat Velencében

Arany Oroszlán-életműdíjjal ismerték el Peter Weir ausztrál filmrendező pályafutását hétfőn a 81. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon.

Forrás: MTI2024. 09. 02. 15:13
Peter Weir Forrás: Wikipédia
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál és Arany Oroszlán-életműdíja a filmipar folklórjának része. Nagy megtiszteltetés, hogy rendezőként méltónak találtak az életműdíjra

– idézte a fesztivál honlapja a Holt költők társasága, a Truman Show és A kis szemtanú rendezőjének közleményét. 

Peter Weir a Holt költők társasága című filmje 1990-ben Oscar-díjat kapott. Fotó: Wikipédia

Alberto Barbera fesztiváligazgató kiemelte, hogy miközben 

Peter Weir negyven év alatt csupán 13 filmet rendezett, ezekkel kivívta magának a helyet a kortárs filmművészet legnagyobb rendezői között. 

Az 1970-es évek végén a Párizs, a roncskocsik Mekkája és a Piknik a Függő Sziklánál című filmjeivel elindította az ausztrál film újjászületését, Gallipoli és A veszélyes élet éve című nyolcvanas évekbeli alkotásai pedig megnyitották előtte a hollywoodi ajtókat. 

A kis szemtanú, a Moszkitó-part, a Holt költők társasága, a Félelem nélkül, a Truman Show és a Kapitány és katona: A világ túlsó oldalán egy olyan művészi pálya főbb állomásai, amelynek kereskedelmi sikerei mellett Weir megőrizte alapvető integritását

– fogalmazott a fesztiváligazgató. Ethan Hawke amerikai színész-rendező, aki a díjátadó ceremónia előtt tartott mesterkurzust Velencében, felidézte, hogy 18 évesen, a Holt költők társasága bemutatójára érkezett először a velencei fesztiválra. Mint mondta, Weir azon kevés filmes mesterek egyike, akikkel lenyűgöző élmény volt dolgozni, és akiktől sokat tanult. 

Az idén 80 éves forgatókönyvíró-rendező kétszer is elnyerte a brit filmakadémia legjobb rendezésért járó BAFTA-díját, és 2023-ban tiszteletbeli Oscar-díjjal is kitüntette az amerikai filmakadémia. A hétfői díjátadó ceremóniát követően a Kapitány és katona: A világ túlsó oldalán című filmjét vetítik le Velencében.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.