Dupla koncerttel indítja az évadot a Concerto Budapest

Dupla koncerttel, Beethoven, Bartók, Richard Strauss és Chopin műveivel indítja az évadot a Concerto Budapest a budapesti Zeneakadémián pénteken és szombaton.

Forrás: MTI2024. 09. 16. 12:39
Concerto Budapest
Fotó: Mudra László Forrás: Concerto Budapest
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az évadnyitó esteken Beethoven C-dúr hármasversenye és az Egmont-nyitány, Richard Strauss Don Quixotéja, Chopin f-moll zongoraversenye és Bartók Magyar képek című kompozíciója hangzik el Keller András vezényletével – közölte a zenekar hétfőn.

Concerto Budapest
Feladatunk és a felelősségünk: Össz-Hangot teremteni – fogalmaz Keller András. Forrás: Concerto Budapest

A két hangversenyen öt szólista, Balázs János zongoraművész, Baráti Kristóf hegedűművész, Bogányi Gergely zongoraművész, Fenyő László gordonkaművész és Szűcs Máté brácsaművész is közreműködik. 

A Concerto Budapest 2024/25-ös programjában egyebek mellett Haydn Tóbiás hazatérése című oratóriuma, Dvorák Új világ-szimfóniája, Rahmanyinov 2. zongoraversenye, Brahms Hegedűversenye, Csajkovszkij Rokokó variációi és a Patetikus-szimfónia, Schubert A halál és a lányka vonósnégyese, Brahms f-moll zongoraötöse, Schönberg Kamaraszimfóniája, Philip Glass Double Concertója és Dubrovay László 3. Magyar rapszódiája is szerepel. 

Az évad fellépői között lesz mások mellett Gidon Kremer, Jevgenyij Koroljov, Arvid Engegard, Szergej Krilov, Pierre-Laurent Aimard, Bernhard Berchtold, Berecz Mihály, Perényi Miklós, Pusker Júlia, Takács-Nagy Gábor, Várdai István és Várjon Dénes. 

Szerdán Fenyő László kiemelkedő tehetségű csellistanövendékekkel foglalkozik a Concerto Mesteriskolában, majd a programsorozat következő állomásaként október 14-én és 15-én Szűcs Máté és Takács-Nagy Gábor tart ingyenes és nyilvános kamarazenei mesterkurzust a Concerto Budapest Páva utcai székházában. A kurzusok nemcsak a szakmai közönségnek, hanem regisztrációhoz kötve az érdeklődő zenebarátoknak is ingyenesen látogathatók. 

Az évadban a már hagyományos Magyar kincsek ünnepe és a Mozart-nap mellett megrendezik a Hegedű ünnepét is, amely januárban három teljes napon át, két különböző helyszínen vonultatja fel a kiemelkedő magyar hegedűművészeket. Folytatódnak Simon Izabella 8–12 éves korosztályt megszólító Hangfogó koncertjei, míg a zenekar kétszer négy alkalmas Manó-sorozatának tematikája a Zenék térben és időben címet viseli. A Concerto Budapest évről évre szerepet vállal a tehetséggondozásban, így az idei évadban Abouzahra Amira és Abouzahra Mariam, Teo Gertler és Kelemen Gáspár lép színpadra a zenekarral, a Hegedű ünnepén pedig a Bartók-világverseny győztese, Lilia Pocitari mutatkozhat be.

A Concerto Budapest sokoldalúságának mércéje lehet az is, mennyire széles partnereinek a palettája. Bartók tükörben címmel folytatódik a Magyar Zene Házával és Batta Andrással közös programsorozat, évről évre számos vidéki koncertet adunk a Filharmónia Magyarországgal együttműködve, szoros kapcsolatot ápolunk a Cziffra Fesztivállal, a Haydneummal, a Virtuózokkal és a Nemzeti Filharmonikusokkal

– idézi a közlemény Devich Gábor, az együttes főigazgatója szavait. 

Keller András, a Concerto Budapest Kossuth- és Prima Primissima díjas főzeneigazgatója hozzáteszi: 

„A zene összekapcsol és közösséget is tud kovácsolni, s mindezt élményalapon teszi, hisz a legnagyobb érzelmeink szavak nélkül élnek bennünk. Feladatunk és a felelősségünk: Össz-Hangot teremteni. A 2024/25-ös évad ennek a gondolatnak a jegyében zajlik majd.”

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.