A Zeneszüret fesztivál kimozdította a zenét a koncerttermek falai közül

Idén is zenét szüretelt a Filharmónia Magyarország Pécsett, ott is klasszikus zene szólt egy héten keresztül, ahol senki nem számított rá. Maradéktalanul eleget tettek a Zeneszüret fesztivál legfontosabb hivatásának, amely így szól: kimozdítani a koncerttermek falai közül a zenét, közel hozni az emberekhez. Falakat átlépve utcákon, tereken csendültek fel a dallamok. A Filharmónia Magyarország immár hagyományos őszi fesztiválján jártunk.

2024. 09. 10. 5:10
Zeneszüret
José Cura és Karine Babajanyan a Tosca egyik jelenetében. Fotó: Dittrich Éva
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pécs utcái, terei nemcsak szellemi kalandra hívnak, de kikapcsolódást is nyújtanak. Az ikonikus Széchenyi tér a dzsámival, az innen nyíló belső udvarok mediterrán hangulata, a Cella Septichora Látogatóközpont gazdag római kori leletanyaga, a székesegyház, a püspöki palota, a Zsolnay kulturális negyed múzeumaival, galériáival mind csábítja a látogatókat a városba. A szeptember 2. és 8. között megrendezett Zeneszüret fesztivál különleges programjaival pedig igazi csemege volt a zenekedvelőknek.

Zeneszüret
A Zeneszüret fesztivál az utcákon és tereken is hallható volt. Fotó: Dittrich Éva

A Zeneszüret fesztivál kulturális repertoárja

A többéves múltra visszatekintő esemény színes kulturális repertoárral készült idén is. 

A klasszikus zenét kedvelő közönség több utcán és téren találkozhatott klasszikus dallamokkal, de számos egyéb rendezvénnyel is várták a kultúrára szomjazókat.

Kiállításokat tekinthettek meg a Kodály Központban, a filmklub különféle alkotásokat vetített az Apolló moziban és a Filter Kultúrkávéházban. Operafürdő, családi programok és zenés meglepetések várták az érdeklődőket. A buszpályaudvaron, piacon, éttermekben, bevásárlóközpontban, gyógyszertárban és az állatkertben is szólt a zene. Nemcsak a Kodály Központban és a bazilikában, hanem a Széchenyi téren is tartottak koncertet.

Zeneszüret
Fotó: Dittrich Éva

A harmadik napot különleges flashmobok, fantasztikus fellépők és szelfifal előtti fotózás tette emlékezetessé. 

Az Operaház művészei, Kriszta Kinga és Horváth István a város több pontján vegyültek el a tömegben, és takarítónőnek, utcazenésznek beöltözve kezdtek váratlanul énekelni. A meglepetés természetesen nem maradt el, a közönség örömmel fotózta az álcázott énekeseket.

Péntek este a világhírű José Cura részvételével érkezett Puccini Tosca című műve a pécsi Zeneszüret fesztiválra. A Magyar Állami Operaház produkcióját hozták el a Magyar Állami Operaház Zenekara és a Magyar Állami Operaház Énekkara közreműködésével. Mario Cavaradossi szerepében José Curát hallhatta a közönség. Puccini kevés, de nagyon jól felismerhető vezérmotívumra építette fel a művet, amely a kiváló szereplőknek köszönhetően mély hatást gyakorolt a hallgatókra.

Zeneszüret
Balázs János, Keller András és a Concerto Budapest Pécsett. Fotó: Dittrich Éva

Szombat este ismét nagyszerű zenei élményben volt része a közönségnek. Balázs János zongoraművész és a Concerto Budapest – Keller András vezényletével – varázsolta el a közönséget a Kodály Központban. A szüntelen tapsot ráadásszámokkal hálálták meg. A koncertsorozat zárásaként vasárnap a bazilika orgonistája, Kovács Szilárd Ferenc és az Anima Musicae Kamarazenekar töltötte be zenével a székesegyház patinás terét.

Szamosi Szabolcs Liszt-díjas orgonaművész, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója, a fesztivál ötletgazdája lapunknak elmondta, hogy a fesztivál a hagyományos koncertformák mellett különleges helyszíneken, egyedi ötletekkel fűszerezve azokhoz is szól, akik egyébként nem járnak klasszikuszenei koncertekre.

A koncerttermek falain kilépve az emberek mindennapi tereiben csendülnek fel a dallamok. A bevásárlóközpontok, utcák, terek és éttermek ugyanúgy a fesztivál helyszínéül szolgálnak, mint ahogy az Európa legjobb akusztikájú koncerttermének számító pécsi Kodály Központ vagy a bazilika. Az eseménysorral egy magas szakmai színvonalú, multikulturális rendezvénysorozat valósul meg, amelyben a magyar komolyzenei élet legnevesebb előadóinak koncertjei mellett egyéb művészeti ágak is megjelennek. 

Minden évben van egy központi témájuk, aköré épülnek a programok. Idén az opera volt fókuszban. A fesztivál – melynek rendezője a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. – célja, hogy a programok elérjék az erre fogékony közönséget kortól, családi állapottól, anyagi helyzettől függetlenül, ezért sok programjuk ingyenes.


 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.