Fókuszban az opera a Zeneszüret fesztiválon + videó

Verklis kocsi, váratlan helyeken felcsendülő népszerű operarészletek, filmvetítés, operavacsora, opera-előadás, szimfonikus koncert, világsztárok, családi programok és zenés meglepetések töltik meg Pécset és környékét szeptember 2. és 8. között a Zeneszüret fesztiválon. A Filharmónia Magyarország idén is zenét szüretel, így Pécsett ott is klasszikus zene szól majd szeptember elején, ahol senki nem számítana rá.

2024. 08. 29. 11:00
Zeneszüret
Mindenütt klasszikus zene szól a Zeneszüret fesztivál idején. Fotó: Szirtes Edina
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kodály Központ, a Pécsi Bazilika és a Széchenyi tér lesz a nagy élményt jelentő koncertek helyszíne, de a Zeneszüret fesztiválon a dallamok elhagyják ezeket a hagyományos tereket és megszólalnak a buszpályaudvaron, az Árkádban, a piacon, az éttermekben, a gyógyszertárban, az állatkertben és persze az utcákon és tereken. Szerda délutántól vasárnap estig szinte lehetetlen lesz úgy jönni-menni a városban, hogy ne találkoznánk valahol zenével.

Zeneszüret
Nagy élményt jelentő koncertek a Zeneszüret fesztiválon. Fotó: Szirtes Edina

Zeneszüret az utcákon, tereken

A Széchenyi téri LED-falon, a Térmoziban az előző évi fesztiválok koncertjeiből mazsoláznak. A Kodály Központba költözik a Magyar Állami Operaház, az ő produkciójukban jön el Róma, ugyanis Puccini egyik legszívbemarkolóbb operáját hozzák el, az 1800-ban, Rómában játszódó Toscát. 

A méltán ismert operát napjaink egyik leghíresebb tenorja, José Cura fellépése koronázza meg, hiszen ő alakítja az opera férfi főhősét. A nagy érdeklődésre tekintettel a Toscát kétszer is eljátsszuk, amihez a jelmezeket maga José Cura válogatta

– emelte ki Szamosi Szabolcs, a rendező Filharmónia Magyarország ügyvezetője.

Zeneszüret
Váratlan helyeken is zenét hallgathatunk. Fotó: Szirtes Edina

Pécsre érkezik a Concerto Budapest is, akik bár szimfonikus koncerttel készülnek, mégis csatlakoznak az idei Zeneszüret fesztivál tematikájához, az operához. 

Előadásukban Bizet Carmenjének legismertebb dallamai szólalnak meg, majd két olyan Csajkovszkij-művet adnak elő, a Rómeó és Júliát, illetve a b-moll zongoraversenyt, amelyek filmzeneként is megállnák a helyüket a szervezők szerint.

A koncertsorozat zárása egyúttal az Angster-bérlet nyitánya is, hiszen a bazilika orgonistája, Kovács Szilárd Ferenc és az Anima Musicae Kamarazenekar tölti be zenével a székesegyház patinás terét.

Akik az olasz opera mellől az olasz gasztronómiát hiányolnák, nekik egy exkluzív operavacsorát ajánlanak. A fiatalokhoz az Est Caféban DJ által erősen újragondolt, átmixelt operadallamok szólnak, sőt lesz éjszakai fürdőzés is a harkányi strandon, ahol szintén DJ kíséri a hangulatos esti fürdőzést. Szombaton családi nap várja a gyerekeket és családosokat, először lesz Pécsett olyan Meseerdő, ahol a volt vidámparkban a mesék mellett a hangszerek is szóhoz jutnak majd. Zenélni fog az állatkert is vasárnap, és izgalmas koncertek lesznek városszerte. 

Érdemes lesz ezekben a napokban Pécsett sétálni, hiszen számos meglepetésprogrammal is készülnek a szervezők. A szabadtéri programok ingyenesek és előzetes regisztrációt sem igényelnek, így csak a közönség szemfülességén múlik, hogy mennyi jó zenét szüretel magának a hamarosan érkező őszi napsütésben.


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.