Milyen is volt egy igazi XVIII. századi koncertélmény?

Március 21-e a legnagyobb zeneszerző, Johann Sebastian Bach születésnapja, amelyet szerte a világon koncertekkel ünnepelnek. Az Anima Musicae Kamarazenekar – Dinyés Soma, mint barokkszakértő izgalmas anekdotákkal kalauzolja végig a nézőket – zenei időutazásra repíti közönségét, egy csésze finom kávé kíséretében, amelynek az Óbudai Társaskör ad otthont.

Forrás: Óbudai Társaskör2024. 02. 24. 11:00
 Az Anima Musicae Kamarazenekar
Fotó: Facebook/Óbudai Társaskör
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bach lipcsei évei alatt nemcsak a Tamás-templom karnagya volt. A kulturális élet egyik meghatározó helyszínén, a Zimmermann kávéházban alkalmanként működő zenekar, a Collegium Musicum vezetőjeként ő és tehetséges gyermekei is részt vettek a zenei szeánszokon. A koncerten hangulatosan berendezett nézőtér várja az érdeklődőket kis asztalokkal, ahol részesévé válhatnak a művészi folyamatnak, mint ahogy ez a XVIII. századi Lipcse meghatározó helyszínén is történhetett.

Az Anima Musicae Kamarazenekar
Az Anima Musicae Kamarazenekar (Fotó: Óbudai Társaskör)

A műsorban Bach ikonikus műveinek részletei mellett – mint például a h-moll szvit, a C-dúr hármasverseny, a D-dúr zenekari szvit és a Kávékantáta – felcsendülnek kamaraművek, valamint dalok az Anna Magdalena Bach füzetből is.

Dinyés Soma rendszeres fellépője Magyarország klasszikus zenei életének. 1995-ben megalapította az Ars Longa Ének- és Kamarazenekart, amelyben a barokk zene historikus előadásmódja új eszmei alapokon éledt meg. Az előadóművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Budapesti Fesztiválzenekar és más neves zenekarok tagjaként rendszeresen játszik orgonán és csembalón continuót. Tanítóként is aktív: 1999-től szolfézst és zeneelméletet oktatott a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, 2018 óta a Magyar Rádió Gyermekkórusának vezető karnagya.

Március 21-én 19 órakor az Óbudai Társaskörben az Anima Musicae Kamarazenekar barokkszakértőjeként kalauzolja végig közönségét a műsoron, izgalmas anekdotákkal tarkítva Bach zenei világát.

Borítókép: Az Anima Musicae Kamarazenekar (Fotó: Óbudai Társaskör)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.