Bach kantátái Budapest szívében csendülnek fel

Február 4-én csendül fel Bach kantátája a Deák téri evangélikus templomban. Vezényel: Kamp Salamon.

Forrás: Magyar Hírlap2024. 01. 26. 11:00
Kamp Salamon
Kamp Salamon a Deák téri Evangélikus templomban Fotó: Walter Péter Forrás: MMA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kamp Salamon Kossuth-díjas karmesterrel, egyetemi tanárral, a MMA rendes tagjával a Magyar Hírlap készített interjút.

Kamp Salamon
Kamp Salamon a Deák téri evangélikus templomban folytatja Bach kantátáinak előadását. Fotó: MMA/Walter Péter

Kamp Salamon beszámolt arról, hogy egyik fontos célja, hogy megszólaltathassa Johann Sebastian Bach összes egyházi kantátáját. 

Ez nem könnyű feladat, hiszen a barokk zeneszerző több mint kétszázat hagyott az utókorra.

A Deák téri evangélikus templomban december vette kezdetét Johann Sebastian Bach kantátáinak a lejátszása. Akkor Karácsonyi oratóriumának hat kantátáját hallgatták az érdeklődök, február 4-től pedig az egyházi évnek megfelelően folytatódnak a kantátazenés istentiszteletek.
 

A Lutheránia Ének- és Zenekar előadásában hangzanak el a kantáták
 

Bach meghatározott rendben, az esztendő ünnepeire írta egyházi kantátáit, több mint kétszázat. Szeretnénk bemutatni mind, s közben a h-moll mise, a Karácsonyi oratórium, a János- és a Máté-passió, valamint a Magnificat sem maradhat ki a repertoárból. Ez több évtizedes program. A Deák téri templomban a vasárnapi istentisztelet részeként, liturgikus keretben hangzanak el a kantáták. A 35. Budapesti Bach-héten – idén 2024. június 3–9. között – pedig napról napra töltekezhetünk majd a mester muzsikájával

– árulta el Kamp Salamon Kossuth-díjas karmester.
 

Kamp Salamon
Kamp Salamon vezényel. Fotó: MMA/Walter Péter

Kamp Salamon beszámolt pályája kezdetéről, mindazon mozzanatokról amelyek a komolyzene és a szépirodalom felé vezették. Szülőfalujában Hartán nem volt zeneiskola, de a helyi kántor, Gerényi Salamon szorgalmasan tanította orgonálni és zongorázni. A pályaválasztás idején a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemre majd a Zeneakadémiára került. Kamp Salamon kitűnt Párkai István osztályából és hamarosan a bécsi zeneakadémián folytatta zenei képzését.

Magyarországra hazatérvén az Országos Filharmónia Állami Énekkarának asszisztense lett, majd hét évig a Debreceni Kodály Kórus művészeti vezetőjeként dolgozott. Kamp Salamon elmondta, hogy régóta nemcsak Bach életprogramját vallja, hanem az sajátjává is vált.

A mester tanítását magamra vettem. Azért is indítottam a kantátazenés sorozatot, azért is tűztem ki célul, hogy mind a kétszázat megszólaltatom az életem során, és azért törekszem a teljes életmű ismeretére, mert csak így lehet rálátásom a részletekre, az arányokra, csak így alkothatok fogalmat arról a tökéletes rendezettségről, ami a bachi zene sajátja

– monda a karmester.

 A következő Bach-kantáta február 4-én a Deák téri evangélikus templomban szólal meg. 

A teljes interjú a Magyar Hírlap oldalán érhető el.

Borítókép: Kamp Salamon a Deák téri evangélikus templomban folytatja Bach kantátáinak előadását (Fotó: MMA/Walter Péter)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.