A Con Spirito egyházzenei fesztivál lehetőség az elcsendesedésre

Az ország számos pontján rendezik meg a Con Spirito egyházzenei fesztivált május 20. és 28. között. Idén a népzene és az egyházzene kapcsolatára fókuszál az esemény, amelynek programjairól Szamosi Szabolcs orgonaművésszel, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

2023. 05. 18. 5:44
Con Spirito egyházzenei fesztivál
Forrás: Con Spirito egyházzenei fesztivál
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Con Spirito egyházzenei fesztivál több mint egy évtizedes múltra tekint vissza. A con spirito kifejezés azt jelenti: lélekkel, amely egyrészt azt a részt, szerzői utasítást jelöli egy zenei műben, ami lelkesedéssel adandó elő, másrészt utal a Szentlélek kiáradására, amit pünkösdkor ünnepel a keresztény egyház.

Con Spirito egyházzenei fesztivál
Szamosi Szabolcs is fellép a Con Spirito egyházzenei fesztiválon. Fotó: Yasuhiro Kobayashi

A Con Spirito egyházzenei fesztivált tizenhat városban rendezik meg

Szamosi Szabolcs elmondása szerint a fesztivállal nemcsak azokhoz szeretnének szólni, akik rendszeresen járnak templomba, istentiszteletre, liturgiára, hanem azokhoz is, akik szeretik a szép, klasszikus zenét, vagy keresik az elcsendesedés lehetőségét. A Con Spirito egyházzenei fesztivál minden évben egy-egy kiemelt téma köré épül, idén a népzene és az egyházzene kapcsolata áll a középpontban, amelynek kapcsán Szamosi Szabolcs kifejtette:

Az elmúlt nyolc évben egy-egy keresztény egyház zenéjét mutattuk be, tavaly a Haydneum – Magyar Régizenei Központtal működtünk együtt, idén pedig a népzene gazdagságát szeretnénk megmutatni a közönségnek. Sok embernek eszébe sem jut, hogy a népzene és a klasszikus zene kapcsolódik egymáshoz. Épp ezért úgy gondolom, hogy sokkal nagyobb lehetne a klasszikus zenét kedvelők tábora, ha nyitott szívvel-lélekkel és füllel járnánk a világot, a koncerttermeket.

Mint megtudtuk, a korábbi évekhez képest idén sokkal színesebb programmal készülnek, összesen tizenhat városban. – A Filharmónia Magyarország feladata, hogy minél több emberhez elvigye a klasszikus zenét. És nagy öröm számunkra, hogy e küldetésünket a kulturális kormányzat támogatja. Az egész országot el kell látnunk minőségi klasszikus zenével – mondta Szamosi Szabolcs, majd a programokat illetően kiemelte: – Néhány héttel Ferenc pápa magyarországi látogatása után a közönség hallhatja a szentatya szülőföldjének, Argentínának az egyházzenéjét és népzenéjét: Ariel Ramirez Misa Criollája a veszprémi és a szegedi székesegyházban csendül fel, illetve Martín Palmeri MisaTangója a Nemzeti Énekkar és az Anima Musicae Kamarazenekar előadásában hangzik el Kaposváron, Székesfehérváron és Békéscsabán. Így rácsodálkozhatunk, hogy egy másik földrészen mennyire másként ünnepelnek egy szentmisén, s mennyire másként kapcsolódnak Istenhez az ima zenei nyelvén.

Május 20-án Berecz András ének- és mesemondó Evezők csillaga című műsorában népi egyházi énekeket, archaikus népi imádságokat, zsoltárokat énekel Sopronban.

Műsora a megváltás útját követi a betlehemi jászoltól, a kereszthalálon át a feltámadásig. Énekeit rövid, vidám mesékkel tarkítja. Emellett Bakonybélen és Győrben is találkozhat a közönség Berecz Andrással.

Kecskeméten Gunnar Idenstam és Erik Rydvall a skandináv szakrális népzenék izgalmas világát idézi meg május 24-én az orgona és a nikkelhárfa segítségével, mely egy tradicionális svéd népi hangszer, hazánkban igazi kuriózumnak számít. Szamosi Szabolcs elmondta, hogy a hangszer nevével ellentétben nem a hárfához, sokkal inkább a hegedűhöz hasonlít, ugyanis vonóval szólaltatják meg a húrokat. A koncerten vendégelőadóként lép fel a svéd duóval Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt-díjas népdalénekes, előadóművész, majd május 25-én Szamosi Szabolcs orgonaművésszel ad közös hangversenyt A Pünkösdnek jeles napján címmel Komáromban, valamint május 26-án Balatonbogláron. Sebestyén Márta fellépéseit május 22-én a Hegyvidéki Kulturális Szalonban egy izgalmas beszélgetés előzi meg. Mohácsi Szilvia műsorvezető beszélget a népdalénekessel és édesanyjával, Sebestyénné Farkas Ilonával az egyházzene és a népzene kapcsolatáról.

Szokolay Dongó Balázs, Bársony Péter, Bodrogi Éva és Szokolay Ádám Fohász című közös projektjük Szokolay Dongó Balázs legújabb kompozícióit veszi alapul, melyben magyar népénekek, középkori egyházi melódiák és saját dallamok is felcsendülnek május 24-én a pécsi bazilikában, május 25-én pedig a szegedi dómban. 

Május 26-án a Szent Efrém Férfikar koncertjén a világ szakrális zenéiből hallhatunk válogatást Nyíregyházán és Debrecenben.

– Hiszem, hogy a zene, a kultúra egy fontos kapocs kell legyen közöttünk, emberek között, hogy megtaláljuk a közös hangot, s észrevegyük az élet szépségeit, örömeit – fogalmazott Szamosi Szabolcs, aki arról is beszélt, hogy a liturgiákon, istentiszteleteken díjmentesen vehet részt a közönség, ám a koncertek belépőjeggyel látogathatók. A programokról bővebben a Filharmónia Magyarország honlapján olvashatnak.

Borítókép: A Con Spirito egyházzenei fesztivál egyik korábbi koncertje (Forrás: Con Spirito egyházzenei fesztivál)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.