Páratlan vonósnégyesek, élő hangversenyek

Magyar vonósnégyeseknek írt ki pályázatot a Filharmónia Magyarország, melyre április 30-án éjfélig várják a jelentkezéseket, az elbírálási határidő pedig május 11. A Végh Sándor program részleteiről, a vonósnégyes-hagyomány ápolásáról, Haydnról és Bartókról is beszélgettünk Szamosi Szabolcs orgonaművésszel, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatójával.

2021. 03. 11. 11:11
null
Szamosi Szabolcs: nem szabadtéri, hanem templomi koncerteket tervezünk Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar vonatkozású zenetörténet egyik legsikeresebb műfaja a vonósnégyes, ami nagyban köszönhető Joseph Haydn munkásságának. A zeneszerző a bécsi klasszika első nagy mestere, a szimfónia és a vonósnégyes klasszikus műformájának kimunkálója volt, ám sokat alkotott Magyarországon, az Esterházy-kastélyban. – Haydnt valójában a vonósnégyes műfaj megteremtőjének tekinthetjük, szerepet játszott abban, hogy a magyar kvartettek az elmúlt időkben kiemelkedő világsikereket értek el. A Végh Sándor vonósnégyes programmal újjá kívánjuk éleszteni a műfajt. Noha ma is vannak világhírű kvartettjeink, azt szeretnénk, hogy még többen legyenek – hangsúlyozta Szamosi Szabolcs. Mint mondta, a műfaj nagy zeneszerzői közé tartozik Haydn, Mozart, Beethoven és Bartók. A program elsődleges célja, hogy az ő páratlan vonósnégyes remekműveiket megismerhesse a közönség. Szamosi Szabolcs szerint Haydn a műfaj szülőatyja, Bartók a megkoronázója volt, hiszen a XX. században fantasztikus műveket írt, amelyek szakmailag nagy kihívást jelentenek az előadóművészeknek, ezért a közönség ritkán hallhatja őket, népszerűsítésük kiemelt feladat.

Szamosi Szabolcs: A Végh Sándor vonósnégyes programmal újjá kívánjuk éleszteni a műfajt
Fotó: Éberling András

A Végh Sándor program célja tehát a magyar vonósnégyes-hagyomány ápolása és fejlesztése, a műfaj széles körű integrálása a zenei életbe. A Filharmónia Magyarország részt vállal a legkiválóbb magyar kvartettek szerepeltetésében és a fiatal vonósnégyes-generáció nagyközönség előtti bemutatásában. – A nyertes pályázók egyeztetett műsorterv szerint, meghatározott számú koncerten lépnek fel a Filharmónia Magyarország által szervezett hangversenyeken. Ebből a helyzetből mind a fellépő művészek, mind a közönség profitálhat majd – mutatott rá az ügyvezető igazgató, aki azt is elmondta, normál időszakban az ország több mint kétszáz településén rendeznek ifjúsági és felnőtt koncerteket, programokat, fesztiválokat. Kérdésünkre elárulta, ha a vírushelyzet lehetővé teszi, júniustól szeretnének koncerteket tartani nemcsak az online térben, de közönség előtt is.

Megtudtuk, hogy a pályázat mentor programjában világhírű művészek közreműködésével egyéni mesterkurzusokat biztosítanak a vonósnégyeseknek. – Például Bartók vonósnégyeseinek interpretálása szakmai kihívás. Amikor ritkán előadott műveihez nyúlunk, fontos, hogy jól szólaltassuk meg azokat, így ebben adhatnak iránymutatást, segítséget nagy művészeink – magyarázta Szamosi Szabolcs.

A pályázatra azok a vonósnégyesek jelentkezhetnek, akik már legalább két év folyamatos és dokumentált működést tudnak felmutatni az elmúlt két évből, a tagok állandó magyarországi lakóhellyel rendelkeznek, és a kvartett működése magyarországi helyszínekhez kötődik. A pályázat programjának keretösszege százmillió forint, amelyből egy éven át havi rendszerességgel bruttó nyolcszázezer forintos támogatásban részesülnek a kuratórium döntése alapján kiválasztott vonósnégyesek. A részletes pályázati kiírást a Filharmónia Magyarország honlapján találják meg.

A koncertszervező online követhető hangversenyei pedig a Filharmónia Magyarország YouTube-csatornáján korlátlanul és díjmentesen visszanézhetők.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.