Dörgedelmes mélységek, éteri, halk hangok

Ebben a hónapban a Filharmónia Magyarország több mint hatvan olyan koncertlehetőséget kínál, mely emlékezetessé varázsolja a nyarat. Augusztus elsejétől országszerte különleges hangszerpárosításokkal várja az érdeklődőket az OrgonaPont, augusztus 8-án az Orgonák éjszakájának programjaival kerülhetnek közelebb ehhez a fantasztikus hangszerhez, illetve az intézmény nyáresti zenei koncertsorozata négy városban kínál hangversenyeket. Ennek a nem mindennapi rendezvénysorozatnak az apropóján beszélgettünk Szamosi Szabolcs orgonaművésszel, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatójával.

B. Orbán Emese
2020. 08. 05. 10:16
null
Szamosi Szabolcs: koncerttermek mellett várakban, piacokon és fürdőkben is lesznek programok Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Miért pont az orgona? – teszem fel a kérdést Szamosi Szabolcsnak, majd ki is fejtem: eddigi találkozásainkkor mindig az intézményről beszélgettünk, amelyet vezet, most arra lennék kíváncsi, miért választotta ezt a nem hétköznapi hangszert.

– Pannonhalmán, amikor elkezdtem a tanulmányaimat, az osztályfőnökünk körbevitt bennünket az apátságban. Áment Ferenc Lukács éppen gyakorolt, és ahogy megláttam ezt a hangszert, úgy döntöttem, hogy én ezen szeretnék tanulni – árulja el Szamosi Szabolcs. Természetesen már gyerekkora óta zongorázott, zenei általánosba járt, megvolt tehát az előképzettsége. – Egy fiatal fiúnak mindig érdekesek a technikai dolgok – folytatja az igazgató, aki szerint mindenkit izgat egy repülőgép pilótafülkéje, és az orgona játszóasztala hasonlóan izgalmas és egy picit hasonlítanak is a gombok mennyiségben egymáshoz. – Egy nagyon nagy doboz bonbonhoz tudnám hasonlítani, amiben van marcipános, tejcsokis, esetleg alkoholos, diós és egyéb csokifélék is, az orgonáról pedig azt tudom mondani, hogy szintén ilyen sokszínű. Tehát egyszerre tudok játszani az összes hangszínen,az orgonát az teszi nagyon izgalmassá és különlegessé, hogy lehet dörgedelmes mélységeket is megmutatni vele, de éteri, halk hangzást, magas és csilingelő hangokat is, fuvolaszót, furulyaszót, vonós hangzást, korálkíséretet – sorolja egy szuszra az orgonaművész.

Számomra is világossá válik, hogy a hangszer színessége, izgalmassága biztos, hogy vonzó volt annak idején – és máig is izgalmassá teszi, ahogy különböző orgonákkal találkozom, mert nincs két egyforma – teszi hozzá Szamosi Szabolcs.

Szamosi Szabolcs: koncerttermek mellett várakban, piacokon és fürdőkben is lesznek programok
Fotó: Éberling András

– Melyik a kedvenc? – kíváncsiskodom tovább, és ki is derül, hogy Szamosi Szabolcs szerint mai napig az egyik legjobb állapotú, legszínesebb, legjobban játszható hangszer a pécsi bazilika orgonája. Rendszeresen játszik a szegedi dómban, az is egy fantasztikus hangszer, és a művész reméli, hogy egyszer megújulhat, és az is olyan állapotba kerülhet, amin mindenki szívesen játszik. – De talán a kedvenc orgonám, amelyhez egy szép koncert emléke fűződik, Szófiában van, ahol 2010-ben koncertezhettem – emlékezik vissza Szamosi Szabolcs, majd hozzáteszi, hogy épp ez év decemberére hívták oda vissza, ám a vírushelyzet ­miatt nem lehet tudni, hogy megvalósul-e vagy elhalasztódik.

Igen sikeres volt a múlt évben a Filharmónia Magyarország által szervezett Orgonák éjszakája, ezért gondolják, hogy ezt a hagyományt idén is mindenképp folytatják. – Lesz az Orgonák éjszakáján közös hang, Beischer-Matyó Tamás Invocation című műve hangzik el, reméljük, ezt majd minél több orgonista, orgonaművész szólaltatja meg akár magában, akár improvizációval színesítve – fogalmaz az igazgató. De természetesen lesz több kiemelt koncertje a Filharmónia Magyarországnak, például a budapesti Szent István-bazilikában Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész Miklósa Erikával és Tóth László trombitaművésszel ad koncertet. A tihanyi apátságban Kovács Szilárd Ferenc orgonaművész Bogdán Szabolcs bariton énekessel, a pécsi bazilikában pedig egy jótékonysági koncertjük lesz a vakok és gyengénlátók javára, amelyen egyébként vak művészek fognak játszani, nemcsak az orgonán, hanem más hangszereken is közreműködnek és prózai részekkel is színesítik az estét. Ennek a napnak az a célja, hogy népszerűsítsük, minél több ember szívét-lelkét-fülét nyissuk meg a hangszer felé. A nagy koncertjeink majd este lesznek, de már reggel 8-kor elkezdjük, több piacon. De várakban, fürdőkben a nap folyamán többfelé, a pécsváradi, siklósi, szigetvári várban, a harkányi, magyarhertelendi, kaposvári fürdőkben, a városokat el sem kezdem felsorolni, mert mintegy ötven településen jóval több mint száz esemény valósul meg – hangsúlyozza Szamosi Szabolcs.

Szombathely, Szeged, Eger, Nyíregyháza biztos, hogy helyszínei lesznek az idei Orgonák éjszakájának. A tihanyi apátságban fényfestés is lesz a templomon a koncert után, de még ennél is érdekesebb, hogy hajón érkezik oda egy orgona Siófokról. – Akik azon a hajón utaznak, azok meg is csodálhatják, meg is hallgathatják a hangját, majd föltoljuk ezt a hangszert a kikötőből az apátságba, és ott szólaltatjuk meg a nap folyamán – magyarázza lelkesen Szamosi Szabolcs. Azt is megtudom, hogy Az én orgonám címmel gyerekeknek írtak ki pályázatot, amelyre képzőművészeti, irodalmi alkotásokat várnak, rajzokat, szobrokat, festményeket, installációkat, fotókat, videókat, bármit, ami az orgonához kapcsolódik.

A komolyzene-rajongók bizonyára ismerik az orgonát a templomokból és azokból a koncerttermekből, amelyek büszkélkedhetnek ilyen hangszerrel. Most a terekre természetesen nem ilyen nagy, beépített, több ezer sípos orgonát, hanem egy elektromos hangszert visznek ki, amelynek ezúttal a játszóasztalát láthatják közelről azok, akik arra járnak. Láthatják a billentyűket, a manuálokat, a regisztereket, a pedált, amire a templomban általában nincs lehetőség, és Pécsett a Magtár Látogatóközpontban lesz orgonatörténeti előadás is. – Az idei esztendőben az OrgonaPont-sorozat kibővült, akár kisebb helyszínekkel is, többek között abból az apropóból, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkársága pályázatot írt ki orgonafelújításokra. Ebből nagyon sok helyen rendbe tették az orgonákat. Kitisztították, felhangolták, több száz, több ezer sípot nem hangolnak naponta, hanem többévente. Fekete Péter államtitkár több helyre el is megy az OrgonaPont-sorozat keretében, ahol ezek elkészültek és átadták őket. Így lesz koncert például Szatymazon, Kiskunhalason, Szatmárnémetiben, Felsőtárkányban, a miskolci avasi református templomban és még sorolhatnám a számtalan helyszínt, ahol a pályázat révén megújulhatott ez a gyönyörű hangszer – tudtuk meg a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatójától.

Az OrgonaPont-sorozat koncertjeiről és az Orgonák éjszakájáról bővebb információt a Filharmonia.hu oldalon találhatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.