Emberi hajból készült ékszerekre kíváncsi? Mutatjuk, hol nézheti meg

Emberarcot ábrázoló ezüst ruhakapcsoló tűt, hunkori kincset, valamint számos középkori ruhacsatot és díszt is kiállítanak.

Forrás: MTI2024. 09. 17. 21:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ragyogj! – Ékszerek ideje címmel nyílik új időszaki kiállítás október 18-án Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM). Az MNM új időszaki kiállítása korszakokon átívelve mutatja be, hogy az ékszerek az esztétikai értékeken túl milyen mélyebb jelentéseket hordoznak – tájékoztatott az intézmény.

Az őskőkortól napjainkig tartó időszak felsorakoztatott műtárgyai között meg lehet majd tekinteni a Kárpát-medence legkorábbi arany ékszereit, egy országos szinten egyedi, emberarcot ábrázoló ezüst ruhakapcsoló tűt, hunkori kincset, valamint számos középkori, drágakövekkel díszített arany ruhacsatot és -díszt. 

Látható lesz még egy 18. századi ereklyetartó mellkereszt, valamint patkószögből és emberi hajból készült ékszerek is. 

A közlemény idézi Kiss Erika művészettörténészt, az MNMKK MNM Történeti Tár újkori főosztályának vezetőjét, a kiállítás egyik kurátorát, aki szerint fontos szem előtt tartani, hogy sokszor nem az egyéni választások és ízlés határozza meg az ékszerviseletet, hanem a reprezentációs szükségletek. – Az ékszerviselet egy nyelv, amellyel saját magáról, identitásáról és közösségéről is beszél a viselő – tette hozzá. 

 

Komplex üzenetek az ékszerekben

A közlemény szerint időtlen idők óta az ékszerek hordozzák a legkomplexebb üzenetet az emberről életében és halálában. Az ékszereket nemcsak az értékes anyag, a gondos kialakítás, hanem a szellemi érték, a mögöttes tartalom és a személyes kötődések teszik időtlenné, mégis millió módon egyedivé és megismételhetetlenné. Legyenek akár a test, akár a viselet ékei, 

az ékszerek sosem magukban léteznek, hanem egy társadalmi kontextuson belül, egyedül ezen keresztül értelmezhetők teljességükben 

– írják. 

A kiállítás címét Benczúr Emese képzőművész Ragyogj című munkája inspirálta, amely az MNMKK Magyar Nemzeti Múzeum felkérésére készült 2017-ben, a reformáció 500. évfordulójára rendezett kiállításra. Az októberben nyíló új időszaki tárlatot számos program kíséri, köztük múzeumpedagógiai foglalkozás, workshop, pop-up kiállítás, valamint kortárs reflexió. Az ékszerekről, reprezentációról és luxusról szóló szakmai és ismeretterjesztő előadások már a Kutatók éjszakáján, szeptember 27-én várják a közönséget. A részletes program a www.mnm.hu internetes oldalon elérhető – olvasható a közleményben.

Borítókép: A Magyar Nemzeti Múzeum homlokzata (Forrás: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.