Fődíjat nyert a Mesterjátszma

A Tóth Barnabás rendezésében készült Mesterjátszma nyerte a legjobb játékfilm díját a 18. Vukovár Filmfesztiválon. A Duna menti országok legújabb filmjeit szemléző horvátországi esemény zsűrije indoklásában méltatta a csavaros pszichothriller sokrétűségét, mesteri rendezői látásmódját és a kiváló színészi alakításokat.

2024. 09. 04. 8:25
Tóth Barnabás rangos díjat nyert Mesterjátszma című filmjével Fotó: Vukovar Film Festival
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországról érkezett alkotás nyerte a vukovári filmfesztivál fődíját a hétvégén. Tóth Barnabás legutóbbi rendezésével, a Stefan Zweig Sakknovellájának szabad adaptációjaként, a Filmintézet támogatásával készült Mesterjátszma című filmjével nyerte el a trófeát. A Susotázs és az Akik maradtak című alkotásaival kiemelkedő külföldi sikereket, köztük az Oscar-díj szűkített listájára (shortlist) kerülést is elérő Tóth Barnabás legutóbbi játékfilmje Hajduk Károly, Váradi Gergely és Varga-Járó Sára főszereplésével készült. 

Váradi Gergely és Péterfy Bori (Fotó: Vukovar Film Festival)

A Mesterjátszma történetében Márta és István az utolsó menekültvonattal próbálja elhagyni Magyarországot ‘56 novemberében. A fiatal pár mellett az egyház felbecsülhetetlen értékű ereklyéi is a nyugati határ, a szabad világ felé tartanak, melyek útját B-ből, a katolikus papból a hatalom emberei kínzással próbálják kiszedni. A szereplők történetei a vonaton egy mindent eldöntő sakkjátszma során keresztezik egymást, melyen már nemcsak a kincsek sorsa, de a szerelmesek élete is a tét. 

A pszichothriller írója Tóth Barnabás és Fonyódi Tibor, producere Szurmay János, Szabó Máté, Ruzsinszki Ádám és Nikolits György. Az operatőr Másik Szőke András, a vágó Szalai Károly, a zeneszerző Keresztes Gábor. A Mesterjátszma az Origo Film Group Zrt. támogatásával, az Innoplay produkciójában és Romwalter Judit koproducer jóvoltából a Sparks Camera & Lighting koprodukciójában készült. 

Tóth Barnabás filmje hamarosan a pármai fesztivál díjaiért is versenybe száll. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.