Jane Fonda inspirálta A szer főszereplőjének karakterét

Itthon már több mint húszezren látták Coralie Fargeat legújabb filmjét, A szert, amely sokkolóan mutatja be a szórakoztatóipar teljesíthetetlen elvárásainak hatásait. Mint a rendezőnő elmondta, Elisabeth Sparkle karakterét Jane Fondáról mintázta.

2024. 10. 22. 15:25
Jane Fonda Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május 19-én, a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be Coralie Fargeat legújabb filmje, A szer (The Substance), ahol elnyerte a legjobb forgatókönyvnek járó díjat. Az erős és felejthetetlenül abszurd képekkel megkomponált testhorror főszerepében Demi Moore-t, Margaret Qualley-t és Dennis Quaidet láthatjuk.

Forrás: TMDb

Elisabeth Sparkle híres színésznő, menő fitneszműsorral. Az 50. születésnapján azonban kirúgják, ugyanis a stúdió egy fiatalabb lányt akar a helyére. Elisabeth összetörik, és a feketepiacon szerez magának egy olyan szert, amellyel létrehozza önmaga fiatalabb változatát, csak sokkal jobb kiadásban. A szabály, hogy hétnaponta cserélniük kell, ki van épp „életben”. A fiatalabb én azonban túl mohóvá válik, ez pedig kihat Elisabeth életére is. 

A film ötlete már régóta velem volt, hiszen nőként tapasztaltam is

– mondta  Coralie Fargeat. 

„Nem vagyok elég, testileg sem”

– A bosszú című filmem után töltöttem be a negyvenet, és azt éreztem, hogy vége az életemnek. Nem vagyok már olyan értékes, nincs helyem a társadalomban. Ez egy nagyon erős, negatív élmény volt. Azon gondolkodtam, hogy ez mitől volt rám ekkora hatással, hiszen még csak az életem felénél tartok. Elkezdtem azon gondolkodni, hogy az eddigi életem során mi vezetett idáig, hogy azt érezzem nem vagyok elég, testileg sem. […] Ha azt érzed, hogy nem vagy elég, hogy valami gond van veled, az elég brutális hatással van arra, hogy mit teszel magaddal annak érdekében, hogy egy meghatározott módon nézz ki, hogy elfogadd a létezésed. Meg akartam szabadulni ettől az érzéstől, és rájönni arra, hogy mitől lehet ez ilyen kegyetlen börtön a nők számára, és mitől olyan nehéz ebből kijutni – fogalmaz a rendező.

Jane Fondáról mintázta a karaktert 

Fargeat Elisabeth Sparkle karakterét Jane Fondáról mintázta, aki egy bizonyos kor után megtanult másfajta módon létezni a szórakoztatóiparban: közel ötvenévesen fitneszműsort indított, ami gyakorlatilag egy új karriert jelentett neki, és fitneszkirálynőt csinált belőle.

Fargeat számára a humor meghatározó része a zsánerfilmeknek, mert ahogy mondja, ezáltal szórakoztató módon tudja átadni a közönségnek, amiről beszélni szeretne. 

Az erőszakot nem önmagáért szeretem, hanem azt szeretem benne, amit létre lehet vele hozni, ami pedig sokszor a humorral van kapcsolatban. Ahhoz, hogy elviseld az erőszakot, néha kell a humor is. Amikor túllépsz az erőszak valós ábrázolásán, valami mást kapsz. Valami ikonikusat, ami önmagában is érvényes, ami veled marad, de nem traumatikus módon

 – mondja a rendező.

A szert már több mint húszezer néző látta itthon másfél hét alatt. Friss hír, hogy Fargeat filmjét a Golden Globe Legjobb musical vagy komédia kategóriában nevezik a dráma helyett, így ha Demi Moore is jelölést kap, akkor olyan fiatalokkal kerülhet egy kategóriába, mint Mikey Madison (Anora) vagy Karla Sofía Gascón (Emilia Pérez).

 

A szer 2024. október 10-től látható a magyar mozikban, az ADS Service forgalmazásában.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.