Programsorozat indul a száznegyvenöt éve született Móricz Zsigmond emlékére

Átfogó programsorozattal emlékezik meg a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ – Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) a 145 éve született Móricz Zsigmondról. Az intézmény tárlatvezetésekkel és beszélgetésekkel is várja a látogatókat ősszel.

Forrás: MTI2024. 10. 24. 19:44
Móricz Zsigmond
Móricz Zsigmond 1941-ben Fotó: Fortepan/Zsivkov Anita – Koós Árpád/Kocsis András fényképei
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az őszi programsorozat részeként a Móricz Zsigmondra emlékező eseménysorozat október 28-án 18 órától Grecsó Krisztián és Forgách András írók kerekasztal-beszélgetésével kezdődik, a beszélgetést Szilágyi Zsófia irodalomtörténész moderálja, helyszíne a PIM díszterme.

Móricz Zsigmond
Móricz Zsigmond a dolgozószobájában. Forrás: Wikipédia

Móricz Zsigmondot ünnepli a PIM

November 7-én a PIM Párhuzamos történetek című felolvasószínházi előadás-sorozatába illeszkedve Móricz Zsigmond és Garaczi László művei kerülnek párbeszédbe. Az érdeklődők megismerhetik a két író világát élethelyzeteiken, gondolataikon, valamint egymásra reflektáló világlátásukon keresztül.

Minden hónap utolsó szerdáján rendhagyó, szubjektív tárlatvezetésekkel zárja a hónapot a PIM.

Október 30-án 18 órától az 1840-es évek nagyváros élménye, a férfiak és nők térhasználata mentén fedezhetik fel a látogatók a Szépvilág című kiállítást.

A szerkesztőségi szobáktól a Váci utcán át az otthonokig vezeti a látogatókat Gyimesi Emese irodalom- és társadalomtörténész, illetve Mészáros Zsolt, a kiállítás kurátora. Szó lesz többek között Szendrey Júliáról, az arszlánnőkről, a pesti élet változó mindennapjairól. Szintén 18 órától Frazon Zsófia, a Néprajzi Múzeum muzeológusa A tárgyak társasága kiállításon tart tárlatvezetést, amely írók gyűjteményeit mutatja be.

Hogyan jelennek meg az író valós élményei egy regény fiktív terében? Mi történik, amikor a szerző legszemélyesebb élményeit veti papírra és tárja nyilvánosság elé? Mi a különbség napló és fikció között? Ezeket a kérdéseket járja körbe a PIM új beszélgetéssorozata, az Én-esetek, amely részeként november 4-én 19 órától Tóth Krisztina költő, író és Papp Gábor Zsigmond filmrendező beszélgetnek Szegő Jánossal, a Magvető Kiadó szerkesztőjével. Az eseménysorozat a novemberben nyíló, írói naplókat bemutató időszaki kiállítás kísérőrendezvénye.

A Szépvilág című kiállításhoz kapcsolódóan háromalkalmas beszélgetéssorozatot szerveznek, amelyeken szakértők, divattörténészek és a kiállítás kurátora cserél eszmét arról, hogy az egykori és a mai öltözködéskultúra hogyan viszonyul a nyilvánosság kérdéseihez, milyen kommunikációs lehetőségeket rejt a divat és az öltözködés, valamint szó esik majd a divattal kapcsolatos kiállítások különleges helyzetéről is.

A beszélgetések házigazdája Szentesi Réka társadalomtörténész, divatkutató, október 31-én 19 órától pedig Keszeg Anna egyetemi docens, kultúrakutató, Maróy Krisztina, a Glamour magazin főszerkesztője, a MOME doktorandája és Mészáros Zsolt, a PIM Művészeti, Relikvia-és Fotótárának muzeológusa lesznek a vendégei.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.