Gusztustalan módon akarta átverni az autókereskedő a tanárnőt

Tanárnőt próbált becsapni egy autókereskedő, de nem volt szerencséje, a hölgy jogászhoz fordult.

Forrás: origo.hu2020. 09. 04. 21:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vezess történetének főszereplője nyolcéves Swiftjét akarta beszámíttatni maximum hároméves, narancsszínű Vitarába, fehér tetővel. A Swiftjét adásvételi szerződés kötése nélkül hagyta hátra a telephelyen, mert ezt javasolta a kereskedő.

Másnap kapott egy telefont: a kereskedő azt állította, hogy életveszélyes az autó, alig lehet megállni vele. Állítólag megnézette a szerelőjével, aki szerint 80 ezer forintért megjavítható a fék, és ennek csak a felét kell kifizetni a tanárnőnek, aki megígérte az összeg kifizetését, de egyből jogászhoz fordult.

A D.A.S. Jogvédelmi Biztosító szerint ha ott hagyja valaki az autóját 'beszámítással', akkor érdemes tisztázni, hogy a kereskedő megvásárolja azt tőlünk (ekkor formálisan is kell szerződést kötni), vagy csupán megbízzuk, hogy adja el az autónkat.

Ha nem vásárolja meg a kereskedés, akkor az autó a tulajdonunkban és üzembentartásunkban marad a nyilvántartási adatok alapján, és ha forgalomban van, akkor a kötelező biztosítás díját, a súlyadót is fizetnünk kell egészen addig, amíg a kocsi a nyilvántartásban is valaki más nevére nem kerül át.

Sőt, ha próbakörre viszi a kereskedő, és gyorsan hajt, a bírság is nekünk jön majd. Ahogy jegy nélküli parkolás után is mi fizetünk büntetést.

Fotó: MTI / Kovács Attila

Ha arra számítunk, hogy az autó eladása hosszabb időt is igénybe vehet, akkor vonassuk ki a forgalomból hat hónapra, ami többször megújítható.

A nem a foglalkozása körében eljáró eladó kikötheti az adásvételi szerződésben, hogy nem kíván szavatosságot vállalni a használt gépjármű rejtett hibáiért.

Az eladott és a vásárolt használt gépjármű hibája nem minősül automatikusan rejtett hibának, és nem teremt feltétlenül jogalapot a javítási költség megtéríttetésére.„

A tanárnő végül visszament a kereskedésbe. ”Kerek-perec közöltem vele, hogy kivonatom a kocsit a forgalomból, amíg nem lesz rá új vevő. Mivel megígértem neki a 80 ezer felének a kifizetését, ehhez én tartottam magam, de feltételt szabtam.

Megkapja a 40 ezret, ha írásban azonnal lemond minden velem szemben támasztható további igényről. Plusz már az első alkalommal láttam az egyik kiállított kocsin egy kerékpárszállítós csomagtartót, azt mondtam, hogy azt is kérem, és utána felejtsük el egymást.„

Meg is kapta a csomagtartót, és egyből le is papíroztak mindent.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.