Elajándékozza a Nobel-díjjal járó 350 millióját a nagylelkű tudós

A Nobel-díjas kutató úgy döntött, hogy pénzdíját skót fiatalok továbbtanulásának támogatására fordítja – írja a Hirado.hu.

Forrás: Hirado.hu2022. 04. 04. 11:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

David MacMillan professzor Stevenstonban nőtt fel, Bellshill közelében és a Glasgow-i Egyetemen szerzett kémiai egyetemi diplomát. Ezután az Egyesült Államokba költözött posztgraduális tanulmányai elvégzésére.

A Princetoni Egyetem vegyésze 2021 októberében közösen kapott kémiai Nobel-díjat Benjamin List német tudóssal az aszimmetrikus organokatalízis kifejlesztéséért. 

A nemzetközi díjjal elnyerte a 10 millió koronás, vagyis több mint 350 millió forintos díj felét is.

Az 54 éves MacMillan professzor a skót BBC rádió Off the Ball című műsorában úgy nyilatkozott, hogy jótékony célra fordítja a Nobel-díjból származó jutalmát, valamint az azt követő egy évben az összes előadásának tiszteletdíját is.

Olyan hátrányos helyzetű skóciai fiataloknak akarom adni a pénzt, akiknek minden álma a továbbtanulás. Ezzel szeretnék segíteni nekik az egyetemre való bejutáshoz.

– fogalmazott.

MacMillan egy jótékonysági szervezetet is létrehozott, a May és Billy MacMillan Alapítványt szülei tiszteletére, akik támogatták céljai elérésében.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.