David MacMillan professzor Stevenstonban nőtt fel, Bellshill közelében és a Glasgow-i Egyetemen szerzett kémiai egyetemi diplomát. Ezután az Egyesült Államokba költözött posztgraduális tanulmányai elvégzésére.
A Princetoni Egyetem vegyésze 2021 októberében közösen kapott kémiai Nobel-díjat Benjamin List német tudóssal az aszimmetrikus organokatalízis kifejlesztéséért.
A nemzetközi díjjal elnyerte a 10 millió koronás, vagyis több mint 350 millió forintos díj felét is.
Az 54 éves MacMillan professzor a skót BBC rádió Off the Ball című műsorában úgy nyilatkozott, hogy jótékony célra fordítja a Nobel-díjból származó jutalmát, valamint az azt követő egy évben az összes előadásának tiszteletdíját is.
Olyan hátrányos helyzetű skóciai fiataloknak akarom adni a pénzt, akiknek minden álma a továbbtanulás. Ezzel szeretnék segíteni nekik az egyetemre való bejutáshoz.
– fogalmazott.
MacMillan egy jótékonysági szervezetet is létrehozott, a May és Billy MacMillan Alapítványt szülei tiszteletére, akik támogatták céljai elérésében.
További Mozaik híreink
Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)
A téma legfrissebb hírei
Tovább az összes cikkhez
Kiderült a cukkini féltve őrzött titka, így marad sokáig friss!
A cukkini könnyen megromlik, ha nem megfelelően tároljuk – de egy kis odafigyeléssel sokkal tovább friss maradhat, és az ízét is megőrzi.

Ön is könnyezik hagymaszeletelés közben? Itt a megoldás!
Nincs olyan ember, aki ne tudná, milyen rossz, amikor a hagyma csípi a szemét.

Ez a titkos limonádé nem csak felfrissít, a vesét is védi
A limonádé a nyár egyik legegyszerűbb és legfrissítőbb itala, ám ahhoz, hogy tökéletes legyen, nem árt néhány lépésre odafigyelni.

Lázár Chef elárulta legegyszerűbb grillezett csirkecomb receptjét
A grillezés során az étel nemcsak különleges, füstös aromát kap, de egészségesebb is lesz, mintha bő olajban sütöttük volna.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
Címoldalról ajánljuk
Tovább az összes cikkhez
Kiderült a cukkini féltve őrzött titka, így marad sokáig friss!
A cukkini könnyen megromlik, ha nem megfelelően tároljuk – de egy kis odafigyeléssel sokkal tovább friss maradhat, és az ízét is megőrzi.

Ön is könnyezik hagymaszeletelés közben? Itt a megoldás!
Nincs olyan ember, aki ne tudná, milyen rossz, amikor a hagyma csípi a szemét.

Ez a titkos limonádé nem csak felfrissít, a vesét is védi
A limonádé a nyár egyik legegyszerűbb és legfrissítőbb itala, ám ahhoz, hogy tökéletes legyen, nem árt néhány lépésre odafigyelni.

Lázár Chef elárulta legegyszerűbb grillezett csirkecomb receptjét
A grillezés során az étel nemcsak különleges, füstös aromát kap, de egészségesebb is lesz, mintha bő olajban sütöttük volna.