időjárás 15°C Amália 2022. október 7.
logo

Terjed a kór: A locarnói filmfesztiválon sem osztanak többé külön férfi és női díjakat

Forrás: MTI
2022.09.15. 11:56
Terjed a kór: A locarnói filmfesztiválon sem osztanak többé külön férfi és női díjakat

Több más filmmustra után a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon sem díjazzák többé külön mezőnyben a női és a férfi színészeket – jelentették be a szervezők a fesztivál honlapján. Elmondásuk szerint ezzel akarnak a befogadás és a nemek közti egyenlőség előmozdítására buzdítani.

Mint írták, azon is dolgoznak, hogy a következő, 2023-as kiadásuk még nyitottabb és befogadóbb legyen, hogy minél jobban képviselje a kiemelkedő filmes tehetségeket.

Giona A. Nazzaro, a filmfesztivál művészeti igazgatójának megfogalmazása szerint a világ túllépett egyes, mára már elavult kategóriákon, és az új díjszabályok nagyobb lehetőséget nyújtanak a tehetségek és kreativitás elismerésére. – A világ egy olyan úton halad előre, amely egészen biztosan nem bináris – idézte a honlap Nazzarót.

Marco Solari, a Locarnói Filmfesztivál elnöke támogatásáról biztosította a lépést, amely szerinte is „összhangban van a változó érzékenységgel, amely napjainkra szükségessé vált”.

A 76. Locarnói Filmfesztiválon, amelyet 2023. augusztus 2. és 12. között rendeznek meg, a két versenyprogramban két-két színészi díjat ítélnek oda a legjobb alakításokért. Ezzel a változtatással a nemére való tekintet nélkül, bármely színész versenghet a díjakért.

Mint közölték, a színészkategóriák megváltoztatásán kívül más kezdeményezéseket is tesznek a befogadás és a nemek közti egyenlőség előmozdítására.

Borítókép: Marco Solari, a Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál elnöke Locarnóban 2021. július 1-jén (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Pablo Gianinazzi)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.