Európa legapróbb madarai

A sárgafejű királykák Európa legkisebb testű madarai. Hazánkban védettek, Luxemburg pedig nemzeti madaraként tartja őket számon – olvasható a Feol.hu-n.

Forrás: Feol.hu2022. 10. 18. 7:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kis sárgafejű, rovarevő tollasok most a Bregyó-köz kiserdejében bukkantak fel, de aranyos ábrázatuk láttán sokan szívesen átcsábítanák, mint szívesen látott vendéget, a saját kertjükbe is. A Csónakázó-tó szépséges mandarinrécéjével ellentétben ők egyáltalán nem szégyenlősek, kevésbé rejtőzködnek, mégis ritkábban láthatjuk őket otthonunk közelében (bár kóborlásuk idején gyakran tűnnek fel városi környezetben is).

 

Nem csupán azért, mert tényleg nagyon kicsik, mindössze 9 centiméteresre nőnek és tömegük sokszor még az 5 grammot sem éri el, hanem mert általában lucfenyvesekben élnek. Egy esetleges találkozás mégis nagyon bizalmasra sikerülhet, ugyanis a Magyar Madártani Egyesület leírása szerint bátor és érdeklődő madár, olykor méterekre megközelíti az embert. Egész évben előfordul, de március–április és szeptember–október hónapokban gyakoribb, hazai fészkelő-állománya is növekedést mutat.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Fotók: Babos Rita/Feol.hu

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.