időjárás °C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Elpusztult Aura, a faját a kihalástól megmentő ibériai hiúz

Forrás: MTI
2022.11.11. 11:11 2022.11.11. 13:15
Elpusztult Aura, a faját a kihalástól megmentő ibériai hiúz

Elpusztult Aura, a faját a kihalástól megmentő ibériai hiúz, a világ legritkább macskaféléjének legidősebb regisztrált példánya – írja az MTI.

Az állatot 2002-ben, mindössze egy hónapos korában fogták be, amikor az ibériai hiúzok száma a félszigeten száz alá csökkent a mezőgazdasági termelés, az orvvadászat és a közúti balesetek miatt. 

húsz évvel később a párduchiúz néven is ismert faj populációja már közelít az 1400-hoz, amelyből több mint kilencszáz Aura leszármazottja.

A hiúzok megmentésére nagyszabású tenyésztési programot hoztak létre a délnyugat-spanyolországi Donana Nemzeti Parkban, Európa legnagyobb kiterjedésű természetvédelmi területén.

Itt született az évek során Aura 14 kölyke, amelyek közül hatot szabadon engedtek az ország különböző részein abban a reményben, hogy a vörös rókánál kicsivel nagyobb, jellegzetes fekete-fehér szakállt és fekete fülpamacsot viselő pöttyös bundájú állatok idővel benépesítik a területet.

A hiúz birodalma

Különös érzés egy olyan bükkösben járni, amelyről tudjuk, hogy hiúzok lakhelye. Misztikus élmény.

A tenyészprogramban részt vevő Természetvédelmi Világalap (WWF) óriási sikernek minősítette a fajmegőrzési programot, de a szervezet szerint 

ahhoz, hogy az ibériai hiúz kikerüljön a veszélyeztetett fajok közül, egyedszámának háromezer fölé kell emelkednie, 

ezen belül 750 ivarérett nősténnyel.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.