időjárás -2°C Adél 2023. január 29.
logo

Vérfagyasztó hangon beszélgetnek egymással a denevérek

Magyar Nemzet
Forrás: Hirado.hu
2022.12.03. 15:56
Vérfagyasztó hangon beszélgetnek egymással a denevérek

Bizonyos denevérek ugyanazokat a hangképzési technikákat alkalmazzák a társaikkal való kommunikáció során, mint ahogyan a death metal énekesek hörögnek – idézi egy nemrégiben megjelent tanulmány eredményeit a Hirado.hu.

Éjszakai életmódot folytató állatokként a denevérek népszerű figurának számítanak a rock- és metalzene kultúrájában, egy új tanulmány azonban még tovább javíthatja a bőregerek imázsát a keményebb muzsikát kedvelők körében.

A Dél-dániai Egyetem kutatói megállapították, hogy az Európában és Ázsiában is több helyen előforduló vízi denevér (Myotis daubentonii) egyedei az álhangszalagjaikat is bevonva képeznek mély, morgó hangokat, úgy, ahogy azt az emberek esetében a death metal énekeseknél vagy a tuvai torokénekeseknél hallhatjuk – írta meg a CNN.

A denevérek hétoktávos hangterjedelemmel bírnak, míg a legtöbb emlős, így az ember is (ritka kivételektől eltekintve) három-négy oktávból dolgozik. A denevérek a magas hangokat a tájékozódáshoz használják, a mélyeket pedig a társakkal való kommunikációban alkalmazzák.

Az alacsony frekvenciájú morgó hangokkal, melyeket a gégének a hangszalagok fölött elhelyezkedő redőiben képeznek, akár igen nagy távolságra is képesek „üzenni” fajtársaiknak a szárnyas kisemlősök – mondta a kutatásban részt vevő egyik biológusprofesszor.

A teljes cikk a Hirado.hu oldalán, Metálhörgéssel kommunikálnak egymással a denevérek címmel érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.