Vérfagyasztó hangon beszélgetnek egymással a denevérek

Bizonyos denevérek ugyanazokat a hangképzési technikákat alkalmazzák a társaikkal való kommunikáció során, mint ahogyan a death metal énekesek hörögnek – idézi egy nemrégiben megjelent tanulmány eredményeit a Hirado.hu.

Magyar Nemzet
Forrás: Hirado.hu2022. 12. 03. 15:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éjszakai életmódot folytató állatokként a denevérek népszerű figurának számítanak a rock- és metalzene kultúrájában, egy új tanulmány azonban még tovább javíthatja a bőregerek imázsát a keményebb muzsikát kedvelők körében.

A Dél-dániai Egyetem kutatói megállapították, hogy az Európában és Ázsiában is több helyen előforduló vízi denevér (Myotis daubentonii) egyedei az álhangszalagjaikat is bevonva képeznek mély, morgó hangokat, úgy, ahogy azt az emberek esetében a death metal énekeseknél vagy a tuvai torokénekeseknél hallhatjuk – írta meg a CNN.

A denevérek hétoktávos hangterjedelemmel bírnak, míg a legtöbb emlős, így az ember is (ritka kivételektől eltekintve) három-négy oktávból dolgozik. A denevérek a magas hangokat a tájékozódáshoz használják, a mélyeket pedig a társakkal való kommunikációban alkalmazzák.

Az alacsony frekvenciájú morgó hangokkal, melyeket a gégének a hangszalagok fölött elhelyezkedő redőiben képeznek, akár igen nagy távolságra is képesek „üzenni” fajtársaiknak a szárnyas kisemlősök – mondta a kutatásban részt vevő egyik biológusprofesszor.

A teljes cikk a Hirado.hu oldalán, Metálhörgéssel kommunikálnak egymással a denevérek címmel érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.