Az uniós országok ragaszkodnak az utasok monitorozásához

Több ország is benyújtotta a beadványát, amellyel új szabályozást sürget.

Magyar Nemzet
Forrás: roadster.hu2023. 01. 31. 8:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió Bírósága kizárólag akkor engedélyezi az Európán belüli járatok utasairól az adatgyűjtést és a profilozást, ha biztonsági fenyegetés merül fel a gépeken.

A tagállamok viszont további módszereket keresnek, amelyekkel hozzáférhetnek a lehető legtöbb utas adataihoz – hogy felderíthessék a biztonsági kockázatokat, és kiszűrjék a körözött személyeket – közölte a Roadster.hu portál. 

Mint írják, a belga hatóságok fontosnak tartják az EU-n belüli járatokkal kapcsolatos adatok gyűjtését, és a többi tagállamot is arra szólítják fel, hogy vizsgálják meg ennek a lehetőségeit. Mindezt az utasnyilvántartási adatállományról (PNR) szóló szabályozást kommentálva közölték, mutat rá a Roadster.  

Görögország úgy érzi, nem szükséges igazolni a gyakorlatát, amelynek során „ismeretlen terroristákról és bűnözőkről“ gyűjt információkat, Finnország pedig szintén támogatja Belgium felhívását, és egy szakértői munkacsoportot szeretne létrehozni a módszertan kidolgozására. Ezen kívül több ország is benyújtotta a beadványát, amellyel új szabályozást sürget. Nagy-Britannia is növeli ettől az évtől a biztonsági intézkedések mértékét, a British Airways pedig új technológia bevezetésén dolgozik – közölte a lap.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.