Két magyar helységet is Európa legveszélyeztetettebb örökségei közé választottak

A miskolci Herman Ottó Múzeum épülete és a budapesti Memento Park is felkerült Európa legveszélyeztetettebb örökségi helyszíneinek listájára, amelyről hét helyszín bekerülhet majd az Europa Nostra és az Európai Beruházási Bank Intézet veszélyeztetett európai örökségek megmentését segítő programjába.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 25. 17:23
null
Budapest, 2013. június 4. A budatétényi Szoborpark Múzeum (Memento Park) 2013. június 4-én. MTI Fotó: Sóki Tamás Fotó: Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kihirdették a 7 Legveszélyeztetetteb Program idei előválogatói listájára választott 11 legveszélyeztetettebb európai örökségi helyszínét. A listát egy történészekből, régészekből, építészekből, műemlékvédelmi, projektelemző és pénzügyi szakemberekből álló nemzetközi tanácsadó testület állította össze. A nevezéseket az Europa Nostra és az Európai Örökség Szövetség tagjai nyújthatták be Európa-szerte.

A műemlékek kiemelkedő örökségi jelentősége és kulturális értéke volt a legfontosabb vizsgált kritérium, valamint az a valós veszély, amellyel jelenleg szembe kell nézniük.

A helyi közösségek elköteleződése, valamint az állami és magánszféra a helyszínek megmentése érdekében tett kötelezettségvállalásának mértéke szintén befolyással bírtak a döntésre. Kiválasztási szempont volt továbbá a helyszín fenntartható fejlődést, valamint a helyi és szélesebb regionális közösségek közti békét és párbeszédet előremozdító, katalizáló jellege is.

A programba végül bekerülő 7 veszélyeztetett örökségi helyszín listáját áprilisban hirdetik ki – tájékoztatta az MTI-t a Herman Ottó Múzeum.

A 2013-ban elindított program egy, a veszélyeztetett európai örökségek megmentésére irányuló civil társadalmi kampány része. Figyelmet generál, független értékeléseket készít és cselekvési javaslatokat tesz, továbbá tízezer euró anyagi támogatást is biztosít. A program idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját.

A miskolci múzeum és a budapesti Memento Park mellett a legveszélyeztetettebb örökségi helyszínek listájára került:

  • a Kortrijk vasútállomás (Kortrijk, Belgium)
  • a Mariemonti Királyi Birtok és Múzeum (Morlanwelz, Belgium)
  • a mostari partizán emléktemető (Mostar, Bosznia-Hercegovina)
  • a Csakvindzsi erőd (Zugdidi, Georgia)
  • a Nővérek Háza épületegyüttes Kleinwelka egykori morva településen (Németország)
  • a Gidasz villa ("Konaki") [Alexandria, Görögország]
  • a Pastrovska Gora kultúrtáj (Montenegró)
  • a Sveti Stefan, Pastrovici kultúrtáj (Montenegró)
  • valamint a Petrovac na Mlavi vízimalmok (Bisztrica, Szerbia).

Borítókép:A budatétényi Szoborpark Múzeum (Memento Park) 2013. június 4-én (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.