időjárás 1°C Gedeon , Johanna 2023. március 28.
logo

Kiderült: az anyaméhben nincsenek baktériumok, a magzatok teljesen sterilek

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.30. 12:00 2023.01.31. 12:30
Kiderült: az anyaméhben nincsenek baktériumok, a magzatok teljesen sterilek

Tévesek voltak a korábbi következtetések, és az egészséges magzat valójában steril, szervezetében nincsenek jelen baktériumok – derül ki egy új tanulmányból, amelyet Nature című folyóirat ismertetett.

A kutatásokból rájöttek, hogy pontatlanok az eddig ismert tudományos megfigyelések azzal kapcsolatban, hogy a magzatok szervezetében már születésük előtt az anyaméhben is jelen vannak baktériumok – állapította meg az új nemzetközi vizsgálat. 

Hosszú ideje folyik vita arról, hogy az emberi szervezetben mikor telepszenek meg vírusok, baktériumok és más mikroorganizmusok. Korábbi tudományos kutatások arra jutottak, hogy normális körülmények között már az emberi méhlepényben és a magzatvízben is jelen vannak baktériumok. 

Ha ez valóban így lenne, akkor az jelentősen befolyásolhatná a gyermekgyógyászatot, és felülírná az immunológia és a reproduktív biológia számos bevett alapelvét. Éppen ezért, az eddigi tudományos bizonyítékok pontosságának ellenőrzésére hozott létre az írországi Cork Egyetemen kutató Jens Walter professzor egy összesen 46, különböző tudományos területeken tevékenykedő szakértőből álló nemzetközi csoportot.

Kiderítették, hogy tévesek voltak a korábbi következtetések, és az egészséges magzat valójában steril, szervezetében nincsenek jelen baktériumok. Korábban azért juthattak ezzel ellentétes következtetésre, mert a vizsgált minták szennyeződhettek a hüvelyi szülés, a kórházi eljárások vagy a laboratóriumi tesztelés folyamata során.

Az új tanulmány szerzői szerint fontos lenne, hogy további kutatásokat szenteljenek az anyák és az újszülöttek mikrobiomjának, valamint a méhlepényen átjutó metabolitok, vagyis anyagcseretermékek vizsgálatára. Utóbbiak abban játszanak fontos szerepet, hogy felkészítsék a magzatot a születés utáni életre immár a mikrobákkal teli külvilágban – tájékoztatott az MTI a kutatás eredményei alapján. 

Az a felismerés, hogy a magzat steril környezetben él, megerősíti azt az elképzelést, hogy a baktériumok először a születés alatt, valamint közvetlenül a születés után telepszenek meg az újszülött szervezetében, tehát erre a területre kell összpontosítani a mikrobiommal kapcsolatos terápiás kutatásokat – közölték a kutatók. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Flickr)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.