Kiderült: az anyaméhben nincsenek baktériumok, a magzatok teljesen sterilek

Hosszú ideje folyik vita arról, hogy az emberi szervezetben mikor telepszenek meg vírusok és baktériumok.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 30. 12:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tévesek voltak a korábbi következtetések, és az egészséges magzat valójában steril, szervezetében nincsenek jelen baktériumok – derül ki egy új tanulmányból, amelyet Nature című folyóirat ismertetett.

A kutatásokból rájöttek, hogy pontatlanok az eddig ismert tudományos megfigyelések azzal kapcsolatban, hogy a magzatok szervezetében már születésük előtt az anyaméhben is jelen vannak baktériumok – állapította meg az új nemzetközi vizsgálat. 

Hosszú ideje folyik vita arról, hogy az emberi szervezetben mikor telepszenek meg vírusok, baktériumok és más mikroorganizmusok. Korábbi tudományos kutatások arra jutottak, hogy normális körülmények között már az emberi méhlepényben és a magzatvízben is jelen vannak baktériumok. 

Ha ez valóban így lenne, akkor az jelentősen befolyásolhatná a gyermekgyógyászatot, és felülírná az immunológia és a reproduktív biológia számos bevett alapelvét. Éppen ezért, az eddigi tudományos bizonyítékok pontosságának ellenőrzésére hozott létre az írországi Cork Egyetemen kutató Jens Walter professzor egy összesen 46, különböző tudományos területeken tevékenykedő szakértőből álló nemzetközi csoportot.

Kiderítették, hogy tévesek voltak a korábbi következtetések, és az egészséges magzat valójában steril, szervezetében nincsenek jelen baktériumok. Korábban azért juthattak ezzel ellentétes következtetésre, mert a vizsgált minták szennyeződhettek a hüvelyi szülés, a kórházi eljárások vagy a laboratóriumi tesztelés folyamata során.

Az új tanulmány szerzői szerint fontos lenne, hogy további kutatásokat szenteljenek az anyák és az újszülöttek mikrobiomjának, valamint a méhlepényen átjutó metabolitok, vagyis anyagcseretermékek vizsgálatára. Utóbbiak abban játszanak fontos szerepet, hogy felkészítsék a magzatot a születés utáni életre immár a mikrobákkal teli külvilágban – tájékoztatott az MTI a kutatás eredményei alapján. 

Az a felismerés, hogy a magzat steril környezetben él, megerősíti azt az elképzelést, hogy a baktériumok először a születés alatt, valamint közvetlenül a születés után telepszenek meg az újszülött szervezetében, tehát erre a területre kell összpontosítani a mikrobiommal kapcsolatos terápiás kutatásokat – közölték a kutatók. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.