Magzati műtét az anyaméhben – Segíthet az őssejttapasz?

Amerikai orvosok gerincműtétet végeztek babákon az anyaméhben, hogy egy speciális, őssejtes módszerrel helyreállítsák a gerinccel kapcsolatos fejlődési rendellenességet (őssejttapasz-módszer). A beavatkozáson részt vevő babák közül három már megszületett. Kezelés nélkül a gerincprobléma élethosszig egészségkárosodáshoz vezethet, beleértve az idegkárosodás miatti mozgáskorlátozottságot is. Szélsőséges esetekben a gerinccsatorna nyitva marad, ha nem zárják le – röviddel a születés előtt –, a lábak teljes bénulását okozhatja. Ezen segíthet a magzati műtét.

Forrás: BBC2022. 10. 15. 14:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakértők remélik, hogy az UC Davis Health úttörő kutatása segíthet másokon a spina bifida (nyitott gerinc) – amikor a gerincvelő és a gerinc nem fejlődik megfelelően – fejlődési rendellenességben. A próbaműtéteken részt vevő babák közül három már megszületett. A csapat legalább hat évig figyelemmel kíséri őket a magzati műtétet követően.

Milyen következményei lehetnek, ha nem végzik el a műtétet időben?

Kezelés nélkül a spina bifida fejlődési rendellenesség néha élethosszig tartó problémákhoz vezethet, beleértve az idegkárosodás miatti mobilitási problémákat is. Szélsőséges esetekben a gerinccsatorna nyitva marad és szabadon marad. Ha a defektet nem zárják le – röviddel a születés előtt vagy után –, a lábak teljes bénulását okozhatja. A sebészek már alkalmaztak kulcslyukműtétet az anyaméhben lévő csecsemőknél, hogy pótolják a hiányt. 

Az amerikai csapat most egy lépéssel tovább ment: graftot vagy implantátumot szerelt be a javítás áthidalására. Nem ismert, hogy mi okozza a spina bifidát, de számos dolog növelheti annak kockázatát, hogy kialakuljon a betegség. A folsav (B9-vitamin) hiánya a terhesség alatt az egyik legfontosabb.

Mi az az őssejttapasz-eljárás?

Ez egy olyan tapasz, amely éretlen sejteket, úgynevezett őssejteket tartalmaz, amelyek a babával együtt növekedhetnek. A kutatók azt mondják, hogy ezzel a technikával már nagyon ígéretes eredményeket értek el állatok esetében. Kipróbálták bébijuhokon és egy pár angol bulldog kölyökkutyán – Darlán és Spankyn –, hogy finomítsák a folyamatot.

Baby Robbie az egyik első ember, aki kezelést kapott. Anyja, Emily azt mondja, ez egy mentőöv volt, amit nem tudtak visszautasítani. „A diagnózis felállításáig nem tudtunk a nyitott gerincről. Nagyon hálásak vagyunk, hogy részesei lehettünk ennek. Leányunknak a lehető legjobb esélyt adjuk egy fényes jövőre” – mondta. Sebészük, Diana Farmer azt mondja, hogy a gerincműtét gond nélkül zajlott: „Az anya és a magzat remekül teljesített!” Emily felidézi azt a napot, amikor Robbie több mint egy éve megszületett. „Az egyik első félelmem az volt, hogy nem láthatom őt, de odahozták hozzám. Először láttam, ahogy a lábujjai mozognak. Annyira megnyugtató volt.”

Kezelés nélkül a spina bifida fejlődési rendellenesség néha élethosszig tartó problémákhoz vezethet. Fotó: Pixabay

Az UC Davis csapata körülbelül 35 csecsemő kezelését tervezi a próba részeként. További vizsgálatokra és nyomon követésre van szükség a kezelés hatékonyságának felméréséhez. Robbie és a többi baba ellenőrzéseken vesz részt, hogy lássák, hogyan fejlődnek olyan készségeik terén, mint a járás és egyéb mozgás.

Paolo De Coppi professzor, a londoni Great Ormond Street Hospital gyermeksebésze az Egyesült Királyságban. Az anyaméhben csecsemőkön végeztek magzati műtétet spina bifida miatt, és azt mondja, hogy az őssejttapaszok használata még tovább javíthatja az eredményeket. „Ez egy remény, de várnunk kell, és meglátjuk” – mondta a BBC-nek.

Neena Modi professzor, a brit Imperial College London újszülöttgyógyászati ​​szakértője hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a nők fogantatás körül és terhesség alatt táplálék-kiegészítőket szedjenek – ez egy olcsó és egyszerű megoldás, amely segíthet megelőzni a spina bifida eseteit.

Borítókép: Mikroszkóp egy laboratóriumban (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.