Amerikai boszorkányperekben elítéltek leszármazottjai követelik őseik rehabilitációját

A szigorúan vallásos angol telepesek körében a félelem és az aggodalom vezetett a boszorkányperekhez.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 01. 12:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 40 boszorkányperben összesen kilenc nőt és két férfit ítéltek halálra az Egyesült Államok 15 év alatt, Connecticut államban: az áldozatok ma élő leszármazottjai most felmentést követelnek őseik nevében. 

Történészek szerint a szigorúan vallásos angol telepesek körében a félelem és az aggodalom vezetett az Egyesült Államok első boszorkányperéhez, melyet 1647. május 26-án tartottak Connecticut államban. Ekkor a bíróság bűnösnek mondta ki Alse Youngot és kötél általi halálra ítélte. 

Azt szeretnék, ha valaki kimondaná végre, hogy ami történt, nagyon nem volt rendben

 – mondják azok a connecticuti leszrámazottak, akik a családfakutatás népszerűvé válása során döbbennek rá, hogy felmenőik között vannak kevésbé ismert connecticuti boszorkányperek áldozatai, akiknek a halála generációkon át hatással volt a család sorsára. 

Connecticut állami képviselője, Jane Garibay számos levelet kapott, amelyekben a családtagok az elítéltek felmentését kérik. A rehabilitációt támogatja Saud Anwar szenátor is, aki a erre vonatkozóan törvényjavaslatot nyújtott be nemrégiben.

A törvény elfogadását amatőr történészek, kutatók és a megvádolt boszorkányok ma élő rokonai és vádlóik leszármazottai egyaránt támogatják – közölte az MTI. 

Tisztára mosnák a boszorkányperekben elítéltek neveit

Az elítélt boszorkányok felmentéséért küzd Beth Caruso író is, aki a társalapítója annak a 2005-ben alapított mozgalomnak, melynek célja a connecticuti boszorkányperekben elítéltek nevének tisztára mosása.

Az arizonai Joshua Hutchinson – aki maga is az egyik meggyilkolt áldozat ma élő rokona – saját podcastot is vezet a témában, hogy segítsen helyrehozni a múlt hibáit és elérje, hogy a jövőben azok ne ismétlődhessenek meg. 

2022-ben Massachusetts államban a salemi boszorkányperek egyik vádlottját, Elizabeth Johnsont rehabilitálták, míg 2006-ban Virginiában Tim Kaine kormányzó nem hivatalos kegyelemben részesítette Grace Sherwoodot azt az özvegy bábát, akit a szomszédai vádoltak meg boszorkánysággal, ami miatt istenítéletnek vetették alá, összekötözött kezekkel a folyóba dobták, hogy ha fennmarad a víz felszínén, akkor a sátán segíti. 

Sikerült kiszabadítani a végtagjait, és túlélte a vízpróbát, de utána még 7 évet töltött börtönben – közölték. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.