Már ott is búcsúztatják a telet, ahol a legnagyobb hidegeket szokták mérni + videó

Az előrejelzés szerint hétvégén egyre tavasziasabbra fordul az idő, szombaton akár 16 fok is lehet. Aznap az ország leghidegebbnek tartott településén, Zabarban télűző farsangi mulatságot tartanak.

Magyar Nemzet
Forrás: NOOL, MET, FB, MTI2023. 02. 17. 15:36
Hidegfesztivál Zabaron (Fotó: Nógrád Megyei Hírlap/Hegedűs Márk)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Farsangolást szerveznek szombaton a nógrádi Zabar településen – írja a Nógrád Vármegyei Hírportál. A Zabarért Egyesület közösségi oldalán olvasható tájékoztatás szerint maskarás felvonulás lesz, melynek résztvevői a külső zabari buszmegálló melletti Csali Presszótól indulnak délután egykor. Az útvonal a községházához vezet, ahol a farsangi hagyományok szerint zenés mulatsággal űzik el a telet a bálozók – olvasható a lap cikkében.

Zabar település neve onnan lehet ismerős, hogy sokszor felmerül az időjárásról szóló hírekben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései szerint ugyanis számos hidegrekord kapcsolódik hozzá, ahogy egyik bejegyzésükben fogalmaznak:

Ez a kicsiny falu a hidegről lett híres.

Zabaron 1999 óta működik meteorológiai mérőállomása a szolgálatnak.

 

Itt volt szerdán a legmelegebb

Érdekesség, hogy miközben ezen a héten keddre virradóra még mínusz 10 fokos hideget mértek a településen, szerdán délután már arról számoltak be, hogy 

délután itt volt a „hot spot”, vagyis legmelegebb az egész országban. 

A hőmérséklet csúcsértéke aznap meghaladta a 20 fokot.

Az ilyen szélsőséges hőmérsékleti eltérések nem számítanak újdonságnak errefelé. A Magyar Nemzet is megírta, hogy egy tavaly márciusi napon a hajnalban regisztrált mínusz 8,7 fokos minimumhőmérséklet után délutánra 21,9 fokig emelkedett a hőmérséklet Zabaron, így a napi hőingás 30,6 fokot mutatott. Ez az érték majdnem beállította az 1956. február 18-i szamosangyalosi 30,7 fokos hőingást.

Zabaron, melyet a sokszor mért alacsony hőmérsékleti értékek miatt Magyarország leghidegebb településeként is emlegetnek, telente Hidegfesztivált szoktak szervezni. Az idén januárban megtartott fesztivál már a harmadik ilyen rendezvény volt.

 

Szombaton 16 fok is lehet

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint szombaton az előző napoknál is melegebbre számíthatunk. Az MTI-n keresztül ismertetett előrejelzésükben azt írják: a Kárpát-medence időjárását egy markáns ciklon frontjai alakítják szombat estig, főként enyhe léghullámok érkeznek az erőteljes nyugatias áramlással, így 

a sokévi átlagnál melegebb idő várható.

Reggelig erősen felhős vagy borult lesz az ég. Kisebb-nagyobb szakadozások lehetnek a felhőzetben, nagyobb eséllyel az ország délnyugati felén.

Szombaton a kezdeti felhős időt követően egyre nagyobb területen vékonyodik a felhőtakaró, és fátyolfelhős, napos idő lesz a jellemző. Hazánk északkeleti harmadában viszont továbbra is lehetnek erősen felhős körzetek. Reggelig elszórtan, szombaton már inkább csak a felhősebb tájakon számíthatunk gyenge esőre.

A nyugatias szél az esti óráktól erősödni kezd, szombaton a Nyugat-Dunántúlt leszámítva már nagy területen lesz élénk, erős. A magasabban fekvő vidékeken, illetve északon viharos széllökések is előfordulhatnak.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet, amely több helyen késő este áll be, többnyire 3 és 8 fok között alakul. A szélcsendes, kevésbé felhős nyugati tájakon ennél hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton zömmel 13 és 16 fok között alakul. 

Északkeleten lehet ennél kissé hűvösebb, míg a főnre érzékeny részeken melegebb.

Borítókép: Hidegfesztivál Zabaron (Fotó: Nógrád Megyei Hírlap/Hegedűs Márk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.