Veszélyes a jég a Balatonnál

A jégréteg nem éri el azt a vastagságot, ami lehetővé tenné a biztonságos sportolást vagy átkelést, ráadásul szombattól olvadás is várható.

Magyar Nemzet
Forrás: Police.hu2023. 02. 09. 14:55
null
Siófok, 2023. február 8. Jég a Balatonon Siófoknál 2023. február 8-án. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parti sáv egyes részein és a kikötőkben kialakult jég alkalmatlan a közlekedésre és a sportolásra – figyelmeztet a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság. A tó befagyása nem várható a következő napokban, sőt olvadás indulhat meg szombattól, ami az erős szél hatására el is tüntetheti a jeget a parti sávból. 

A kialakult jégréteg 3–7 centiméter közötti, teljesen változó szerkezetű, összességében a biztonságos jégen tartózkodásra nem alkalmas.

A jégen tartózkodás és közlekedés legalapvetőbb szabálya, hogy a szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a tíz centimétert.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívta a figyelmet, hogy tilos a szabad vizek jegén tartózkodni

•         éjszaka és korlátozott látási viszonyok között,

•          járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,

•          a kikötők és veszteglőhelyek területén,

•          a folyóvizeken és mellékágaikon.

Fontos tanács, hogy a jeges vízből mentett embert azonnal nem szabad túlfűtött, meleg helyre vinni, hanem a jeges ruházatától megszabadítva, fokozatosan kell felmelegíteni. Ha valaki átfagy, minden esetben orvosi ellátásra van szüksége.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság a teljes parti sávban kiemelten ellenőrzi a jégen tartózkodással kapcsolatos szabályok betartását. A rendőr, a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetheti a szabályok megsértőjét, 

ötezertől ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki vagy szabálysértési eljárást indíthat, melyben akár 150 ezer forintig terjedő pénzbírságot is kiróhatnak.

Azt kérik, ha valaki bármilyen jéggel kapcsolatos veszélyhelyzetet észlel (beszakadás, süllyedés) azonnal hívja a 112-es segélyhívón a vízi rendészet járőreit, vagy kérjen segítséget a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság 1817-es vízi segélyhívó telefonszámán.

Borítókép: Jég a Balatonon Siófoknál február 8-án (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.