Megdőlt a budapesti szélrekord

Az országos rekord végül a 2012-ben, a Kab-hegyen mért óránként 117,7 kilométeres szélerősség maradt – ismertette közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Magyar Nemzet
Forrás: MET2023. 03. 12. 12:31
null
Pécs, 2020. február 10. Szélzsák nagy erejû szélben a Pécs-Pogány repülõtér hangárján 2020. február 10-én. Erre a napra az Országos Meteorológiai Szolgálat Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Gyõr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyére másodfokú, a többi megyére elsõfokú figyelmeztetést adott ki a viharos szél veszélye miatt. A széllökések délutánig az ország nagy részén meghaladhatják a 60-75, a Dunántúlon, kisebb eséllyel néhol a Duna-Tisza közén a 80-90 kilométer/órát. MTI/Sóki Tamás Fotó: Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tegnap éjjel átvonult hidegfrontot követően a délnyugati és északkeleti tájaink kivételével szinte országszerte viharossá fokozódott az északnyugati, nyugati szél, ami a már száraz talajfelszínnek köszönhetően több helyen porviharokat is okozott.

A János-hegyen mért 117 kilométeres óránkénti szélmaximum egyrészt budapesti napi rekord, másrészt majdnem országos napi rekord is lett. 

Végül a 2012-ben, Kab-hegyen mért óránként 117,7 kilométeres szélerősség maradt a napi csúcs.

A szél délutántól lassan, fokozatosan mérséklődött, hajnalban már élénk szél is csak kevés helyen volt. Ezzel párhuzamosan estétől nagy területen kiderült az ég, így a reggelre nyugalomba jutó légtömegben az ország döntő részén fagyott, mínusz 4 és plusz 1 Celsius-fok közé süllyedt általában a hőmérséklet, csak az északi völgyekben volt hidegebb.

Ott maradt fagymentes az éjszaka az Alföldön, ahol egy összeáramlási vonal mentén még hajnalban is felhősebb volt az ég.

A lehullott csapadék mennyisége tegnap reggel Baranyában még elérte a három-öt millimétert, illetve a szabolcsi záporokból is összegyűlt két-három milliméter – olvasható a bejegyzésben.

Borítókép: Szélzsák nagy erejű szélben (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.