Múmiát szállított hűtőtáskájában egy futár

Ősi múmiát talált a rendőrség egy ittas perui futár hűtőtáskájában egy punói régészeti lelőhelyen, az ország délkeleti részén – számolt be róla a BBC News.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 01. 11:24
null
Szakkara, 2022. május 30. Bemutatják a sajtó képviselõinek a Mosztafa Vazíri, az egyiptomi Régészeti Tanács fõtitkárának vezetésével a közelmúltban feltárt színes fakoporsókat a Dzsószer fáraó piramisánál felállított rögtönzött kiállítóhelyen 2022. május 30-án. A Kairótól délre fekvõ szakkarai nekropoliszban az ókori Egyiptom késõi korszakából, az i.e. 500 körüli idõkbõl 250 szarkofágra, - belsejükben érintetlen múmiákra - bukkantak régészek. MTI/EPA/Háled el-Fiki Fotó: Háled el-Fiki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 26 éves férfi bevallotta, hogy a múmiát, akit Juanitának nevezett el, beköltöztette a szobájába, a tévé mellett tartotta egy dobozban, és spirituális barátnőjének tekintette. Amikor ittas állapota miatt a rendőrség felfigyelt rá, és átkutatták a táskáját, azt mondta, hogy azért volt vele a múmia, mert meg akarta mutatni a barátainak.

A futár azt állította, hogy a múmia az apjáé volt, de arra nem adott magyarázatot, hogyan került hozzá 

– közölték kedden a hatóságok.

A régészek 600-800 évesre becsülték a múmia korát. 

A szakértők szerint feltehetően férfi maradványa lehetett, és nem nőé.

 A 151 cm magas ember halála 45 éves kora után következhetett be. A gyolcsba tekert, mumifikálódott test magzati pózban feküdt, ami a prekolumbiánus korszak temetkezéseire jellemző a térségben.

A spanyol hódítás előtt a mai Peru területén számos ősi kultúrában mumifikálták a holtakat. A helyi szokások szerint egyes múmiákat a nagyobb ünnepeken kiemeltek nyughelyükről és körbe is vittek.

A rendőrség a lefoglalt múmiát átadta a kulturális örökségért felelős perui minisztériumnak.

 

A futárt és két barátját őrizetbe vették, és eljárást indítottak ellenük kulturális örökség elleni bűncselekmény miatt.

 

A Juanita névhez egy másik híres múmia kötődik. Az inka kislány mumifikálódott maradványait az Andok spanyolok előtti korszakának szentélyeit kutató Johan Reinhard amerikai antropológus találta meg az 1990-es években jégbe fagyva a hegység egy hófödte csúcsán. A kislányt 500 évvel ezelőtt áldozták fel a perui Ampato vulkán tetején.

Borítókép: illusztráció (MTI/EPA/Háled el-Fiki)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.