időjárás 14°C Zalán 2023. március 30.
logo

Nagyon fényes, zöldes színű tűzgömb tűnt fel Magyarország felett

Magyar Nemzet
Forrás: Baon.hu
2023.03.19. 14:07 2023.03.19. 14:22
Nagyon fényes, zöldes színű tűzgömb tűnt fel Magyarország felett

Magyar idő szerint péntek este 21 óra 8 perckor a Magyar Meteoritikai Társaság bajai és fülöpszállási állomásán egy nagyon fényes, háromszor is robbanó zöldes színű tűzgömböt fotóztak Magyarország felett.

A Baon.hu arról számolt be cikkében, hogy egyelőre nincs pontos információ, hogy melyik irányból lépett a légkörbe és mely települések felett haladt el a meteor. 

A tűzgömböt, ami háromszor is robbant, a Magyar Meteoritikai Társaság bajai és fülöpszállási állomásának sikerült lefotóznia, a képeket a társaság oldalán közzé is tették.

A tűzgömb olyan meteor, melynek fényessége eléri vagy meghaladja a –5 magnitúdót, vagyis a Vénusz fényességét. A Föld légkörébe érkező meteorok esetén átlagosan minden ezredik számít tűzgömbnek, ami a légkörbe belépve felizzik, majd felrobban 

– írja cikkében a Baon.hu.

A beszámolóból kiderült az is, hogy a Magyar Meteoritikai Társaság bajai és fülöpszállási állomásának 2023. február 21-én, hajlani fél háromkor is sikerült megörökíteniük egy fényes, gyors, zöld színű robbanó tűzgömböt.

Borítókép: A bajai és fülöpszállási állomáson rögzített képen jól kivehető a nagyon fényes, egyszer robbanó zöldes tűzgömb, ami a végén jól láthatóan fragmentálódik  (Forrás: Mmeteoritok.org)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.