Olyan enyhe volt a tél, hogy ennél csak egyszer volt melegebb az elmúlt 120 évben

A mostani tél országos átlagban a második legenyhébb volt a 2006–2007-es után 1901 óta – ismertette az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ugyanakkor a szokásos csapadékmennyiségnek a másfélszerese esett, amivel ez lett a kilencedik legcsapadékosabb tél a huszadik század kezdete óta.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 06. 14:39
null
20230119 Sajóivánka Az elmúlt napok intenzív esőzései nyomán a Sajó ismét kilépett a medréből, az áradás miatt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2023. január 18-án este lezárta a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Putnok és Sajóvelezd közötti mellékút közel 1,5 kilométeres, illetve 2023. január 19-én hajnalban a 26-os főút és Sajókaza közötti alsóbbrendű út 1 kilométeres szakaszát. Fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország Fotó: Vajda János/Észak-Magyarország
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A meteorológiai mérések adatai alapján az évszak középhőmérséklete országosan 3,1 fok volt, 2,7 Celsius-fokkal magasabb az 1991 és 2020 közötti évek 0,3 fokos átlagánál. Folytatódott tehát az enyhe telek sorozata, ami hatodik éve tart. Az elmúlt tíz évben csak a 2016–2017-es tél volt az átlagnál hidegebb.

A huszadik század kezdete óta az idei volt a második tél, amelynek középhőmérséklete országos átlagban elérte a három fokot. Mindhárom téli hónap átlag feletti hőmérsékletű volt: a december 2,1 fokkal, a január 4,5 fokkal, a február 1,6 fokkal alakult az átlag felett. A január a második legenyhébb volt a huszadik század eleje óta.

A középhőmérséklet az ország legnagyobb részén és országos átlagban is több mint fél fokkal elmaradt a 2006–2007-es értéktől, de délkeleten egy kisebb területen az idei volt a legenyhébb tél 1901 óta.

Az ősszel csapadékosabbra fordult időjárás télen is folytatódott: a csapadék mennyisége országos átlagban 173,1 milliméter volt az előzetes adatok szerint, ami az éghajlati normál (115,3 milliméter) 150 százaléka. Ezzel a kilencedik legcsapadékosabb tél volt az idei a huszadik század kezdetétől.

Az év első hónapja országosan a legcsapadékosabb január volt 1901 óta. A télen a legtöbb csapadékot Pilisszentkereszten mérték, 281,8 milliméternyit, a legkevesebbet Sopron, Kuruc-domb állomáson, ahol mindössze 65,8 milliméternyit regisztráltak.

A fagyos napok száma, amikor a napi minimumhőmérséklet nulla fok vagy az alatti, országosan csak 14 volt ezen a télen, miközben az átlag 63 nap. A zord napok száma, amikor a minimumhőmérséklet mínusz 10 fok alatt marad, mindössze egy volt, szemben a nyolcnapos átlaggal. A téli napok száma pedig, amikor a napi maximumhőmérséklet nem éri el a nulla fokot, mindössze három volt idén, bár az átlag 22 nap.

A meteorológiai szolgálat az idei tél rekordjairól azt közölte, a legmagasabb nappali hőmérsékletet február 21-én Bátán mérték, 20,6 fokot, a tél legalacsonyabb hőmérsékletét pedig Gagybátorban december 13-án, mínusz 15,3 fokot.

Egy nap alatt a legtöbb csapadék Szerep településen esett: december 10-én 73,2 milliméternyi. A szél február 5-én sokfelé viharossá fokozódott, a Kab-hegyen óránként 129,6 kilométeres erősségű széllökés is előfordult.

Borítókép: A Putnok és Sajóvelezd közötti mellékút januárban (Fotó: Észak-Magyarország/Vajda János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.