időjárás 18°C Róbert 2023. június 7.
logo

Óriási kincsre bukkant egy amatőr aranyásó

MAGYAR NEMZET
Forrás: BBC
2023.03.29. 11:22 2023.03.29. 17:00
Óriási kincsre bukkant egy amatőr aranyásó

Egy ausztrál férfi egy olcsó fémdetektor segítségével indult el kincset keresni, amelynek során egy 4,6 kilós, aranyat tartalmazó sziklára bukkant.

A neve elhallgatását kérő amatőr aranyásó felfedezése

240 ezer ausztrál dollár, vagyis közel 57 millió forint értékű aranyat tartalmazott.

A BBC cikke szerint a gigantikus követ a férfi Victoria állam aranylelőhelyein találta, amely az ausztrál aranyláz központja volt az 1800-as években.

Az arany értékének felméréséhez az ausztrál kincskereső Darren Kamphoz fordult, aki meg is vásárolta tőle a ritkaságnak számító aranyrögöt.

Kamp elárulta, hogy 43 éves pályafutása alatt még soha nem látott ekkora leletet. 

Hozzátette, hogy teljesen meg volt döbbenve az aranysziklától, ami egy olyan felfedezésnek számít, amit jó esetben is csak egyszer találnak az életben.

A felbecsülő szakember elmesélte, hogy egy hátizsákos férfi sétált be hozzá a Melbourne-től délnyugatra fekvő Geelongban lévő üzletébe. Kamp hozzászokott, hogy a kalandorok általában csak aranynak látszó kövekkel jönnek be.

Az amatőr kincskereső azt kérdezte Kamptól, hogy vajon a szikla érhet-e tízezer dollárt, mire Kamp közölte, hogy valószínűleg százezer dollárt is ér. A beszélgetés közben kiderült, hogy a férfi által mutatott aranyrög csak a fele volt annak, amit megtalált – írják.

Összességében a 4,6 kilós kőzet mintegy 2,6 kilogramm aranyat tartalmazott. 

A szerencsés férfi alig várta, hogy a milliós összeget a családjára költse.

A világon rendkívül ritkának számítanak az ehhez hasonló felfedezések, azonban a szakértők szerint Ausztrália rendelkezik a világ legnagyobb aranytartalékával, emellett a világ legnagyobb aranyrögeit is Ausztráliában fedezték fel.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.