Óriási kincsre bukkant egy amatőr aranyásó

Egy ausztrál férfi egy olcsó fémdetektor segítségével indult el kincset keresni, amelynek során egy 4,6 kilós, aranyat tartalmazó sziklára bukkant.

MAGYAR NEMZET
Forrás: BBC2023. 03. 29. 11:22
null
Ballarat, 2019. július 26. A Minelab Electronics által 2019. július 26-án közreadott dátummegjelölés nélküli kép arról a két kilogrammmos aranyrögrõl, amelyet a Victoria állambeli Ballarat település határában találtak. Az aranyrög becsült értéke 130 ezer ausztrál dollár (mintegy 26,5 millió forint). MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A neve elhallgatását kérő amatőr aranyásó felfedezése

240 ezer ausztrál dollár, vagyis közel 57 millió forint értékű aranyat tartalmazott.

A BBC cikke szerint a gigantikus követ a férfi Victoria állam aranylelőhelyein találta, amely az ausztrál aranyláz központja volt az 1800-as években.

Az arany értékének felméréséhez az ausztrál kincskereső Darren Kamphoz fordult, aki meg is vásárolta tőle a ritkaságnak számító aranyrögöt.

Kamp elárulta, hogy 43 éves pályafutása alatt még soha nem látott ekkora leletet. 

Hozzátette, hogy teljesen meg volt döbbenve az aranysziklától, ami egy olyan felfedezésnek számít, amit jó esetben is csak egyszer találnak az életben.

A felbecsülő szakember elmesélte, hogy egy hátizsákos férfi sétált be hozzá a Melbourne-től délnyugatra fekvő Geelongban lévő üzletébe. Kamp hozzászokott, hogy a kalandorok általában csak aranynak látszó kövekkel jönnek be.

Az amatőr kincskereső azt kérdezte Kamptól, hogy vajon a szikla érhet-e tízezer dollárt, mire Kamp közölte, hogy valószínűleg százezer dollárt is ér. A beszélgetés közben kiderült, hogy a férfi által mutatott aranyrög csak a fele volt annak, amit megtalált – írják.

Összességében a 4,6 kilós kőzet mintegy 2,6 kilogramm aranyat tartalmazott. 

A szerencsés férfi alig várta, hogy a milliós összeget a családjára költse.

A világon rendkívül ritkának számítanak az ehhez hasonló felfedezések, azonban a szakértők szerint Ausztrália rendelkezik a világ legnagyobb aranytartalékával, emellett a világ legnagyobb aranyrögeit is Ausztráliában fedezték fel.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.