Különleges kék színű láva folyik egy indonéz vulkánból + videó

Egyedülálló jelenség a világon az indonéziai Jáva szigetén található a Kawah Ijen vulkán, amelyből a megszokottól eltérően kék színű láva folyik. A jelenség azonban amennyire szép, annyira mérgező is, ezért a turisták kizárólag gázmaszkban közelíthetik meg a tűzhányót.

MAGYAR NEMZET
Forrás: IFLScience2023. 03. 24. 8:24
INDONESIA - JAVA ISLAND - KAWAH IJEN
INDONESIA. JAVA ISLAND. KAWAH IJEN (GREEN CRATER). ACTIVE EXPLOSIVE VOLCANO. ITS SUMMIT CRATER COUNTAINS A SOLFATARE (TYPIFY OF FUMAROLE REJECTING IMPORTANT QUANTITIES OF SULFUR) FROM WHERE IS EXTRACTED SULFUR. IT SHELTERS AN ACID LAKE RENOWNED TO BE THE MOST ACID OF THE PLANET. THE CRATER IS ALSO KNOWN TO PRODUCE " BLUE VISIBLE FLAMES " AT NIGHT (PRODUCED BY THE SULFUR WHICH IGNITES IN THE CONTACT OF THE AIR). THE SULFUR IS EMITTED IN THE FORM OF VAPORS BEFORE CRYSTALLIZING IN CONCRETIONS. THE ORE OF SULFUR HAS BEEN EXPLOITED FOR SEVERAL DECADES BY VILLAGERS OF THE CALDERA OF THE IJEN. TO OPTIMIZE THE FORMATION OF THIS ORE A SYSTEM OF METALLIC PIPES WAS INSTALLED AT THE EXIT OF THE MAIN MOUTHS. VAPORS ARE COOLED THEN MORE QUICKLY AND THE HIGH CONCENTRATION IN MINERALS ACCELERATES THEIR CRYSTALLIZATION. (Photo by GERARD PLANCHENAULT/ ONLYWORLD.N / ONLY WORLD / Only France via AFP) Fotó: Only France via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Földön ez az egyetlen olyan hely, ahol tartósan kék lávafolyammal találkozhatunk – írja az IFLScience. A különleges szín a vulkán köveiből felszabaduló, kék lánggal égő kénnek köszönhető, amit legfőképp csak éjjel lehet megfigyelni.

Valószínűleg sokan megcsodálnák a világ rejtett kincsének számító vulkánt, viszont 

a kén égésekor felszabaduló mérgező gázok miatt a komplexum látogatása életveszélyes.

A gáz belégzése roncsolja a vörösvérsejteket, légzőszervi megbetegedéseket okozhat, legsúlyosabb esetben pedig akár légzésbénuláshoz vagy halálhoz is vezethet.

Az Ijen vulkán veszélye ellenére is népszerű látványosságnak számít, ezért a turisták kizárólag gázmaszkban közelíthetik meg a tűzhányót.

Míg a turisták gázmaszkot viselnek a környékre látogatva, sok bányász nem engedheti meg magának, hogy maszkot vegyen, ezért csak egy kendővel tudják eltakarni a szájukat. Megfelelő védőfelszerelés nélkül a kénbányászok közül sokan súlyos egészségügyi problémákkal küzdenek, egyharmaduk pedig rendszeresen légúti betegségekben szenved.

A lap szerint a hely másik különlegessége, hogy amikor a vulkán alszik, akkor a krátere egy varázslatos türkizkék színű tóvá változik. Ez a látvány szintén életveszélyes, mivel a tavat a világ legnagyobb savas tavaként tartják számon.

Borítókép: Kawah Ijen vulkán (Forrás: AFP) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.