időjárás 17°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

Különleges kék színű láva folyik egy indonéz vulkánból + videó

MAGYAR NEMZET
Forrás: IFLScience
2023.03.24. 08:24 2023.03.24. 10:02
Különleges kék színű láva folyik egy indonéz vulkánból + videó

Egyedülálló jelenség a világon az indonéziai Jáva szigetén található a Kawah Ijen vulkán, amelyből a megszokottól eltérően kék színű láva folyik. A jelenség azonban amennyire szép, annyira mérgező is, ezért a turisták kizárólag gázmaszkban közelíthetik meg a tűzhányót.

A Földön ez az egyetlen olyan hely, ahol tartósan kék lávafolyammal találkozhatunk – írja az IFLScience. A különleges szín a vulkán köveiből felszabaduló, kék lánggal égő kénnek köszönhető, amit legfőképp csak éjjel lehet megfigyelni.

Valószínűleg sokan megcsodálnák a világ rejtett kincsének számító vulkánt, viszont 

a kén égésekor felszabaduló mérgező gázok miatt a komplexum látogatása életveszélyes.

A gáz belégzése roncsolja a vörösvérsejteket, légzőszervi megbetegedéseket okozhat, legsúlyosabb esetben pedig akár légzésbénuláshoz vagy halálhoz is vezethet.

Az Ijen vulkán veszélye ellenére is népszerű látványosságnak számít, ezért a turisták kizárólag gázmaszkban közelíthetik meg a tűzhányót.

Míg a turisták gázmaszkot viselnek a környékre látogatva, sok bányász nem engedheti meg magának, hogy maszkot vegyen, ezért csak egy kendővel tudják eltakarni a szájukat. Megfelelő védőfelszerelés nélkül a kénbányászok közül sokan súlyos egészségügyi problémákkal küzdenek, egyharmaduk pedig rendszeresen légúti betegségekben szenved.

A lap szerint a hely másik különlegessége, hogy amikor a vulkán alszik, akkor a krátere egy varázslatos türkizkék színű tóvá változik. Ez a látvány szintén életveszélyes, mivel a tavat a világ legnagyobb savas tavaként tartják számon.

Borítókép: Kawah Ijen vulkán (Forrás: AFP) 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.