Nem áprilisi tréfa: havazik az ország délkeleti részén + videó

Kisebb-nagyobb intenzitással esik a hó Magyarország délkeleti és keleti tájain. Erdélyben és Szerbiában is komoly problémákat okozott a váratlan áprilisi havazás.

MAGYAR NEMZET
Forrás: Időkép, MTI2023. 04. 04. 12:42
null
Limburg, 2023. március 8. Szánkón húzza egyik gyermekét egy nõ a hollandiai Limburgban 2023. március 8-án. MTI/EPA-ANP/Marcel van Hoorn Fotó: Marcel van Hoorn
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dermesztő hideggel fordult át téliesre az időjárás. Reggel óta a délkeleti, majd keleti tájakon fordult elő havazás. 

Eleinte csak szállingózott, majd délelőtt egyre több helyen alakult ki havazás. Többfelé intenzíven esik a hó, valamint a viharos szél hófúvást okoz – fogalmazott cikkében az Időkép, majd néhány videót is megosztottak a szeszélyes áprilisi időjárásról.

 

Erdélyben és Szerbiában is komoly problémákat okozott a hó

Forgalomkorlátozásokhoz és közlekedési fennakadásokhoz vezetett a tél visszatérése Erdélyben. Több megyében kedd estig narancssárga jelzésű hóriasztás van érvényben.

Hargita megyében kedden reggel a sűrű havazás miatt Csíkszereda és Székelyudvarhely, illetve Maroshévíz és Borszék között korlátozni kellett a teherautók forgalmát. Brassóban a városvezetés arra kérte a sofőröket, hagyják otthon a gépkocsijukat, és használják a tömegközlekedést.

Bár a korlátozás eredetileg délig lett volna érvényben, a Székelyhon beszámolója szerint tíz óra után feloldották. A hírportál arról írt, hogy Szentegyházán és a megye más településein is elakadtak nagyobb gépjárművek az utakon a hó miatt.

Brassóban ennek elejét akarták venni, a városvezetés már hétfőn közösségi oldalán figyelmeztette a lakosságot, hogy kedd reggel csak azok induljanak útnak autóval, akiknek feltétlenül szükséges, inkább a helyi tömegközlekedést használják. 

A narancssárga riasztás alatt lévő városban kedden negyven hókotró dolgozik a hó eltakarításán, 140 tonna csúszásgátló anyagot szórtak ki – közölték.

Télies útviszonyoknak megfelelően zajlik a közlekedés Kolozs megyében is, de nincsenek elzárt útszakaszok – közölte a megyei önkormányzat.

A román meteorológusok sűrű havazásra figyelmeztető narancssárga riasztást adtak ki a Déli-Kárpátokra és a Keleti-Kárpátok déli részére. A román meteorológiai szolgálat (ANM) előrejelzése szerint erős szélre, hófúvásokra is számítani kell. A narancssárga riasztás kedden 22 óráig érvényes.

 Az ANM arra is figyelmeztetett, hogy az 1400 méter fölötti térségekben jelentős vastagságú friss hóréteg rakódik le, így megnő a lavinaveszély.

Belgrádban átlagosan tízévente havazik áprilisban

Jelentős fennakadásokat okoz a hó Szerbiában, kedd reggelre 10–30 centiméternyi hó esett az ország nagy részén, emiatt a közlekedés is nehezebbé vált – közölte a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) a reggeli híradójában.

Keddre virradóra a hó belepte a nyugat-balkáni ország legnagyobb részét, délen pedig eső esik, kizárólag az ország északi része maradt csapadékmentes.

A hegyekben akár félméternyi hó is eshet, míg az alacsonyabban fekvő részeken 10–30 centiméter hóra lehet számítani

– közölte Slobodan Sovilj meteorológus. Hozzátette: a havazás leghamarabb szerda délután állhat el, a hideg idő azonban a következő tíz napban sem adja át a helyet a valódi tavasznak, arra a hónap végéig kell várni.

A meteorológus kiemelte, hogy Belgrádban nem jellemző az áprilisi havazás, átlagosan tízévente tapasztalható a jelenség, azonban éppen két évvel ezelőtt volt rá példa, akkor viszont nem esett 10 centiméternél több csapadék.

A havazás fennakadásokat okoz a közlekedésben, az ország autópályáin dugók alakultak ki, a hókotrók nem kezdték még meg a takarítást. A havazás a szerb főváros közlekedését is felborította, helyi jelentések szerint számos utca járhatatlan, emiatt a tömegközlekedésben is fennakadások tapasztalhatók, míg az autósok jelentős dugókra számíthatnak.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/EPA-ANP/Marcel van Hoorn)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.