időjárás °C Miklós 2021. December 6.
logo

Öngól: Kezd leesni a Telexnek, hogy a magyar kormány mégsem homofób?

Belák Tamás
2021.11.15. 17:00
Öngól: Kezd leesni a Telexnek, hogy a magyar kormány mégsem homofób?

Kormányzati pénzből valósult meg Kövér László rémálma címmel jelent meg a Telex Hasábjain a pop-kultúra önjelölt professzorának, Sajó Dávidnak a beszámolója az "LMBTQ-buli"-ként – egyébként találóan – aposztrofált MTV EMA díjátadóról.

Szinte már közhely, hogy az idén Papp László Sportarénában megrendezett esemény jóideje a nemzetközi LMBTQ-lobbi egyik zászlóshajója, és az sem okozott meglepetést, hogy a vendéglátó ország értékrendjére beláthatatlan magasságból fognak tenni a nihilista rongyrázás bajnokai.

Ha túllépünk azon a pofátlanságon, ahogy a fiatal lányok tökéletes anti-példaképének megfelelő sablon-instaceleb műsorvezető, az Orbánnak szánt beszólást a hátán viselő pénzmogul, a "nem transzvesztita csak polgárpukkasztásból nőnek öltöző" férfiak, a heréiről éneklő transznemű akárki vagy a többi bátor "woke warrior" óriási, szivárványzsínű köpést irányított vendéglátóik arcára, akkor rátérhetünk a lényegre, ami a következő volna: segítsünk Sajó Dávidnak a számára az esemény szervezését övező megfejthetetlen rejtély megoldásában.

Ezt írja:

A kormány szervezett magának (az MTÜ-n keresztül) egy nemzetközi rendezvényt, ahol aztán a fellépőkkel magát provokálja. És tényleg ez történt. (...) Arra valószínűleg soha az életben nem fogunk választ kapni, hogy az elmúlt időszakban LMBTQ-ellenes retorikára váltó magyar kormány pontosan milyen megfontolásból döntött amellett, hogy Budapest rendezze meg az MTV EMA-t.

Sajó és újságíró barátai valószínűleg azért nem tudják feloldani ezt a látszólagos ellentmondást, mert – ahogy oly sokszor – hamis megállapításból indulnak ki.

A kormány ugyanis sosem nyomta el az LMBTQ-közösséget – még ha értékeikkel nem is szimpatizál – és még kevésbé beszélhetünk bármilyen váltásról. A nemzeti, konzervatív értékrendnek ugyan vannak bizonyos alapkövei, amik semmiféle trendnek nem fogják megadni magukat, és mindig is a kormány értékrendjének részét képezték. Ez azonban közel sem jelenti azt, hogy bármilyen világnézetet, véleményt, közösséget, kulturális terméket betiltanának, vagy korlátoznának bármilyen módon. Persze azon túlmenően, hogy ne a délutáni matiné közben nyomjanak le egy meleg párt bemutató filmalkotást.

A dolog nyitja tehát igen egyszerű: attól még, mert Orbán vagy Gulyás nem fog az első sorban tapsolni a hasonló eseményeken, attól még szó sincs semmiféle ellehetetlenítésről, és akár támogatni is fognak minden olyan kezdeményezést, amely valamilyen szempontból az ország és a benne élők javát szolgálja – és turisztikai, szórakoztatóipari jelentősége így vagy úgy, de mindig is lesz a szebb napokat  látott hárombetűs márka eseményeinek.

Az egyetlen logikus következtetés (amit természetesen nagy ívben kerülnek ki) az lenne tehát Sajóék számára, hogy rádöbbenjenek végre: ha ott keresik a diktatúrát, ahol megrendeznek egy, az LMBTQ-jogokért még a Netflix-sorozatoknál is öncélúbban és nyíltabban "harcoló" nemzetközi eseményt, magyar transznemű énekessel a fedélzeten, akkor nagyon rossz nyomon járnak.

Borítókép: a 2021-es MTV EMA plakátja (Forrás: MTV Hungary)