Korszakos ünnep, majd fontos feladat

Egyszerre ünnep, a Puskás Aréna avatómérkőzése és felkészülési meccs a Wales elleni keddi Európa-bajnoki selejtezőre az ­Uruguay elleni péntek esti találkozó (19.00, tv: M4 Sport). Másképpen: az irigylésre méltót egyből felelősségteljes feladat követi, különösen arra gondolva, hogy a magyar labdarúgó-válogatott több kulcsembere nélkül lesz kénytelen kiállni Cardiffban. Mégse ragadjunk le a jelennél, hiszen – ahogy Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke is fogalmazott – a Puskás Aréna a jövő nemzedékének épült.

2019. 11. 15. 7:05
null
Már belakták a pályát a magyar futballisták Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jeles napra a szurkolóknak több szempontból is érdemes – sőt muszáj – felkészülni. Mindenekelőtt arra, hogy a mérkőzés napján jelentős forgalmi korlátozások lesznek a Puskás Aréna környékén. Az egyszerűség kedvéért azt írhatjuk, délután három órától tilos lesz behajtani a Thököly út–Hungária körút–Kerepesi út által határolt területre. Éppen ezért a Magyar Labdarúgó-szövetség arra kéri a szurkolókat, hogy a tömegközlekedési eszközöket használják. Megkönnyíti a helyszín megközelítését, hogy a kérdéses időszakban az M2-es és az M4-es metró, az 1-es villamos, valamint a Thököly úti autóbuszok sűrűbben közlekednek.

Szintén fontos információ, hogy a szurkolók csak azokon a kapukon tudnak majd bejutni, ahová a jegyük szól. Más kapucsoporthoz tartozó jeggyel nem lehet belépni a forgóvillán. A drukkereknek érkezéskor elő kell készíteniük a személyi okmányukat, ugyanis a jegyek érvényesítésekor azokat is ellenőrzik. A stadionba biztonsági okokból A4-esnél nagyobb méretű szatyrot, hátizsákot, valamint esernyőt és profi fényképezőgépet sem lehet bevinni. 15 órától a Stefánia és a Dózsa György úthoz közel két-két csomagmegőrző konténert állítanak fel, amelyek ingyenesen igénybe vehetők.

A Puskás Arénában készpénzzel nem, csak elektronikusan, érintős bankkártyával, okostelefonnal vagy a helyszínen kiváltható arénakártyával lehet fizetni a kereskedelmi egységekben.

Hazai és külföldi díszvendégek egész sora is ott lesz ma a stadionban. Természetesen nem hiányozhat az eseményről Orbán Viktor miniszterelnök, Karácsony Gergely főpolgármester viszont korábban úgy nyilatkozott, nem megy ki az avatómérkőzésre. Eljön Budapestre Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szlovén elnöke, és díszvendég lesz a mérkőzésen a 2020-as, részben magyar rendezésű Európa-bajnokság egyik hivatalos UEFA-nagykövete, a portugál aranylabdás Luís Figo is.

A Puskás Aréna kapuit 16 órakor nyitják meg, a felvezető műsorok 17.30-kor kezdődnek Berkesi Judit és Gundel Takács Gábor moderálásában. A részletes program egyelőre nem nyilvános, az viszont igen, hogy a bemelegítés alatt a Soho Party zenél, és 18.50-től búcsúztatják el a pálya szélén Gera Zoltánt. Aki – ha már az avatómérkőzés egyben az ő búcsúmeccse – talán tíz percre beszállhatott volna, de mert nem érzi magát felkészültnek, nem vállalta a játékot.

Nem lesz, nem lehet ott a csapatban sérülés miatt és Kádár Tamás sem, utóbbit tegnap meg is műtötték, artroszkópos beavatkozást hajtottak végre a térdén, s idén már nem játszhat. Korhut Mihály ma igen, kedden, Wales ellen viszont ő sem, mert az eltiltását tölti, csakúgy, mint Klein­heisler László.

Már belakták a pályát a magyar futballisták
Fotó: Havran Zoltán

Lovrencsicset leszámítva tehát lényegében a teljes védelem kidőlt. Avagy, miként még hétfőn fogalmazott, vészhelyzet állt elő. Gondolhatnánk, a vészhelyzet vészmegoldást kíván, ám a szövetségi kapitány nem szánta rá magát olyan megoldásra, hogy például visszacsábítsa a válogatottól már elköszönt, de a Fehérvárban máig aktív Juhász Rolandot. Persze még a mai kezdőcsapatot sem fedte fel, azt azonban elárulta, szerepet szán Nagy Zsoltnak, a Puskás Akadémia hátvédjének, akinek azért is kell Uruguay ellen debütálnia, hogy ne Cardiffban essen át a tűzkeresztségen.

– Tavaly hívta fel magára a figyelmemet – mondta róla tegnap Rossi. – A sebessége, az ereje és a bátorsága győzött meg. Jó lett volna, ha több NB I-es mérkőzésen szerez tapasztalatot, de vészhelyzet van, meg kellett találni azt a játékost, aki leginkább készen áll. A Wales elleni itthoni mérkőzésünket alaposan kielemeztem. Olyasvalakit kell a bal oldalra állítanunk, aki hajlandó felvenni a párharcot Gareth Bale-lel.

Rossi arra is utalt, hogy csalódott a balhátvédként szintén bevethető Hangya Szilveszterben. – A közelmúltban egy olyan választ kaptam tőle, ami ­miatt nehezen tudom elképzelni, hogy válogatott legyen, amíg én vagyok a szövetségi kapitány – jelentette ki, megismételve az alapelvét: minden játékosának legalább annyira motiváltnak kell lennie, mint neki.

Rossi csütörtökön is megerősítette: nem teheti meg, hogy a B csapatot küldje pályára, de persze azt is leszögezte, a Wales elleni fontosabb mérkőzés lesz.

Ünnep után vizsga.

Fordítva jobb lenne.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.