Koronavírus: kitört a pánik a magyar sportban

A koronavírus miatt bezárták az egri Bitskey-uszodát, s elmarad két vízilabda-mérkőzés is, mert két érintett csapat, az Eger és az OSC a napokban Olaszországban járt.

2020. 02. 26. 19:21
null
Giuseppe Sannino, a kispestiek mestere ünnepli csapata bravúrját Fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus miatt bezárták az egri Bitskey-uszodát, s elmarad két vízilabda-mérkőzés is, mert két érintett csapat, az Eger és az OSC a napokban Olaszországban járt. Ennél is meghökkentőbb hír, hogy a Kispest labdarúgócsapatánál az olasz Giuseppe Sanninót hasonló ok miatt Pisont István helyettesíti e héten az edzéseken és majd a Diósgyőr elleni meccsen is.

Múlt hét pénteken az Eger férfi vízilabdacsapat Bresciában, az OSC pedig Reccóban játszott nemzetközi mérkőzést az Európa-kupában, illetve a Bajnokok Ligájában. Az OSC világra szóló sikert aratott a győzelemmel, az Eger ugyan kikapott, de akkor még egyik csapat tagjai sem gondolták, hogy a kiruccanás milyen következményekkel jár.

„Tulajdonosi döntés alapján szerda reggel 6 órától bezárattam a Bitskey Aladár Uszodát, amíg a teljes vízcsere és fertőtlenítés nem történik meg” – idézte reggel az egriugyek.hu Mirkóczki Ádám polgármestert. Mégpedig azért, mert vízilabdások és velük együtt szurkolók Olaszország veszélyesnek minősített régiójában jártak. „Tulajdonosként nem vállalom a felelősséget egy esetleges járvány kialakulásáért, főleg egy ilyen sűrűn látogatott intézmény esetében” – indokolta döntését a polgármester.

A városvezető már hétfő kora reggel jelezte a katasztrófavédelemért is felelős Belügyminisztériumnak a helyzetet. Az uszoda vizét leengedik, és teljes fertőtlenítést végeznek el, a létesítmény csak ezt követően nyithat ki.

Ízlés kérdése, hogy elővigyázatos vagy túlzott-e a reakció. A késő délutáni hírre viszont már két durvább minősítést használhatunk: sokkoló vagy röhejes.

Tisztiorvosi igazolás dacára

Este ugyanis elmaradt a Honvéd–Eger és a BVSC–OSC bajnoki mérkőzés is. Pedig az egriek reggel még úgy készültek, hogy lesz meccs. A következő olvasható „Fake news” hamis hírek cím alatt a klub honlapján:

„Több olyan hír jelent meg az elmúlt hét végén Olaszországban járt egri vízilabdacsapatról, ami közel sem fedi a valóságot. Az olaszországi fertőzésveszélytől hatvanhárom kilométerre volt a csapat, ellentétben azzal az iskolai csoporttal, akiket karanténba zártak a hazaérkezésük után. Ők tizenhárom kilométerre voltak a fertőzésveszélyes területtől. Ellentétben a diákokkal, csapatunk külön autóbusszal közlekedett és a mérkőzés helyszínét kivéve semmiféle közösségi térben nem mozogtak. Ezzel együtt megtettük azokat az óvintézkedéseket, amiket az elővigyázatosság ilyenkor megkövetel. A csapat és a velük együtt utazó csapatvezetés átesett a repülőtéri rutinellenőrzésen. Egerbe érkezésüket követően pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai végezték el az általuk szükségesnek tartott vizsgálatokat. A vizsgálat eredményeiről dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos állított ki igazolást, ami alapján kedden este megtarthatták a Bitskey Aladár Uszodában a hazautazásukat követő első edzésüket. Mivel a játékosok az országos tisztifőorvos szerint sem jelentenek fertőzési kockázatot, ezért a csapat elutazik Budapestre és lejátssza a ma 19.30 órára kiírt bajnoki mérkőzését a Honvéd ellen.”

Tehát se tünet, se fertőzöttség, tüzetes orvosi vizsgálat, tehát tények – szemben a félelemmel.

Érthetetlen.

Sannino is gyanús

S akkor mit mondjunk a Budapest Honvéd FC döntéséről?

A klub közleménye szerint Giuseppe Sannino helyett Pisont István ül le a csapat kispadjára szombaton a Diósgyőr elleni labdarúgó-bajnokin. Az indoklás szerint az olasz szakember és másodedzője, Alessandro Recenti helyettesítésére azért van szükség, mert ők kapcsolatba kerülhettek a koronavírus miatt lezárt területeken élő emberekkel.

„A vezetőség elővigyázatosságból – védve a szurkolóit, játékosait és a klubnál dolgozó kollégáit – döntött az ideiglenes helyettesítés mellett” – olvasható a közleményben, amely hangsúlyozta, a két tréner „semmiféle tünetet nem mutat”, azonban orvosi ajánlásra nem látogatják a csapat edzőközpontját, amióta az olasz hatóságok óvintézkedéseket vezettek be.

„Ismerem a srácokat, ők is ismernek engem, úgyhogy remélem, jól megy majd a közös munka. Az a célom, hogy győzelemmel mutatkozzak be a DVTK ellen. Giuseppével jó a kapcsolatunk, az ő iránymutatásai alapján készülünk. Szeretném élvezni a közös munkát és ezt kértem a játékosoktól is” – mondta a helyettesítésre felkért Pisont István, aki a Honvéd NB III-as együttesének a vezetőedzője.

Sannino véleményét nem idézi a közlemény...

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.