„Ez egyet jelent a visszavonulásommal”

Az olimpiára készülő magyar sportolók vegyes érzelmekkel fogadták a tokiói játékok elhalasztásának hírét.

2020. 03. 24. 19:24
MTI
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 8. Ungvári Miklós a belga Dirk van Tichelt elleni bronzmérkőzés után a férfi cselgáncsozók 73 kilogrammos súlycsoportjában, a riói nyári olimpián a 2-es Karióka Arénában 2016. augusztus 8-án. Ungvári Miklós kikapott, így az ötödik helyen végzett. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Medveczky Erika, világbajnok kajakozó (a Magyar Kajak-kenu Szövetség honlapjának nyilatkozva): Nem vagyok már fiatal versenyző, négy évvel ezelőtt vettem egy nagy levegőt, és megfogadtam, hogy a tokiói olimpiáig mindenképpen kitartok. Ebből a négy évből éppen most öt lett. Úgy vagyok vele, hogy jobb a biztos rossz, mint a bizonytalanság, és ezzel nem vagyok egyedül a versenyzők közül. Most már legalább tudjuk, hogy az idei olimpiát elhalasztják a világjárvány miatt.

Tegnap, mint a sportolói bizottság elnöke, megkértem a felnőtt válogatott tagjait, hogy töltsenek ki egy online kérdőívet. A válaszadók 76 százaléka úgy nyilatkozott, nem tartja elképzelhetőnek, hogy idén olimpiát rendeznek, de ha mégis, akkor felkészül rá. Várjuk a nemzetközi szövetség, az ICF döntéseit, mert szükségünk van új célokra. Ha bejelentik, hogy mikor és milyen világversenyeket rendeznek meg 2020-ban, akkor az egy olyan biztos pont lehet a sportolók számára, amihez tudnak igazodni.

olimpiai ezüst-, világbajnoki bronzérmes úszó: Meglátom, hogy nekem ez hogy passzol az életemhez. Úgy terveztem, hogy ez lesz az utolsó olimpiám, most meg kell vizsgálnom a lehetőségeimet.

olimpiai bronzérmes úszó az Instagram közösségi oldalon: Az időpont változott, de a cél ugyanaz maradt. Tokió, 2021, jövünk!

ifjúsági olimpiai bajnok úszó, az Instagramon: Tokio 2020NE – értelmetlen hozzáfűzni bármi mást.

négy olimpián szerepelt úszó: Annyi baj legyen! – ez a véleményem az olimpia elhalasztásáról. Igazán önző és értelmetlen lenne ezen keseregni, ugyanannyi embernek jó ez, mint amennyinek rossz. Te döntöd el, hogy melyik táborba tartozol.

Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok cselgáncsozó: A mai napon egy régi sporttársam hívott 14 óra 8 perckor és mondta a hírt, hogy elhalasztják az olimpiát. Ez egyet jelent a visszavonulásommal, el vagyok keseredve.

Kárász Anna, világbajnok kajakozó: Az elmúlt napok/hetek történései alapján számíthattunk a mai hírre, mely szerint az olimpia elhalasztásra kerül. 
Bár a halasztás a „levegőben volt” egy ideje, mégis mindent kizárva igyekeztem a felkészülésre fókuszálni, hiszen nem tudhattuk mikor hoznak végleges döntést a játékokat illetően Csak bíztam benne, hogy javul a járványügyi helyzet és nem lesz változtatás, de sajnos nem így lett. Egyelőre nem tudjuk, hogy alakul az idei évünk, de számomra nem kérdés: folytatom a felkészülést a (következő) szezonra, mert szeretnék ott lenni a tokiói olimpián. A magam részéről próbálom a pozitív oldaláról megközelíteni a jelenlegi helyzetet: pl. szerencsések vagyunk, hogy nem marad el az olimpia, „csak” egy évvel később lesz. Jövőre még jobb lehetek, mint idén, mert mindig van miben jobbnak lenni. Kívánom mindenkinek, hogy a saját nehézségeiben találja meg az apró jó dolgokat és koncentráljon azokra. Mert bárki bármit mondd, minden nézőpont kérdése. Rajtunk múlik, hogy hova állunk…

Sastin Marianna, már kvótás, világbajnok birkózó, 36 éves: Nem tudom szépíteni, nagyon el vagyok keseredve. Tisztában vagyok vele, hogy nem leszek már fiatalabb. Thomas Bach NOB-elnök néhány napja még azt nyilatkozta, kivárnak négy hetet, hogy lássák, mik a további fejlemények, és csak ezután döntenek. Jó lett volna, ha így történik, hiszen négy hét rengeteg idő, ehhez képest egy-két nap alatt meghozták az új döntést, ezt így nem tartom túl korrektnek – mint ahogy azt sem, ahogy a kanadaiak és az ausztrálok kvázi elkezdték zsarolni a NOB-ot. Persze, megértem a döntést, és el is fogadom, csak ez így, ebben a formában fáj, főleg úgy, hogy még csak egy körülbelüli időpontot sem közöltek a pótlást illetően. Annyit mondtak, hogy legkésőbb jövő nyárig sort kerítenek az olimpiára – de ez roppant tág intervallum, így azért elég nehéz készülni... Így jelenleg nem tudok nyilatkozni a folytatásról, csak majd ha már meglesz a konkrét időpont. Mindenesetre nagyon remélem, nem egy teljes évvel tolják el...

vb-bronzérmes cselgáncsozó: Úgy gondolom jó döntés született az olimpia halasztásával, a bizonytalanság már nagyon nyomasztó volt. Vannak még kérdések a jövő kapcsán, főleg a kvalifikációval kapcsolatban, amiben nem mindegy, hogy milyen döntés születik, de bízom benne hogy számomra kedvező lesz. Nagyon fókuszban voltam már az elmúlt egy évben sok nehéz pillanatban segített az olimpia gondolata. Nem álltunk le a munkával, alkalmazkodunk amennyire lehet, most azért van szükség újratervezésre, fizikális és mentális téren egyaránt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.