Ausztriában kezdődhetne meg a Formula-1-es vb

Emmanuel Macron elnök hétfői bejelentése alapján Franciaországban július közepe előtt semmilyen tömegrendezvényre nem kerülhet sor, ami azt vetíti előre, hogy június 28-án nem rendezik meg a Formula-1-es Francia Nagydíjat. Az osztrák kormány szerdán arról tájékoztatott, hogy a sorban következő spielbergi futamot július 5-én zárt kapuk mögött is hajlandóak lebonyolítani, így az Osztrák Nagydíjjal kezdődhetne meg a világbajnokság.

2020. 04. 15. 18:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány miatt a Formula-1-es világbajnokság első kilenc futamát már elhalasztották vagy törölték, tizedikként a Francia Nagydíj is erre a sorsra juthat, a versenynaptárban utánuk következő osztrákok azonban a nézők kizárásával megrendeznék a versenyüket.

Werner Kogler sportminiszter szombaton már meglebegtette, hogy reményei szerint sor kerülhet a július eleji spielbergi versenyre, az elmúlt napokban pedig felgyorsultak az események. Kogler egy szerdai sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, az osztrák kormánynak „nincs ellenére”, hogy július 5-én a nézők kizárásával megtartsák az Osztrák Nagydíjat, de a jelenlegi szigorú beutazási szabályok az országba és az egészségügyi rendelkezések problémákat okozhatnak, és ezeken a korlátozásokon egyelőre nem terveznek enyhíteni.

A sportminiszter emlékeztetett arra, hogy amíg egy labdarúgó-mérkőzést viszonylag kevés közreműködővel meg lehet rendezni egy stadionban zárt kapuk mögött, a Formula-1 utazó nemzetközi konvoj, és jóval nagyobb létszámú technikai személyzet szükséges a futamok lebonyolításához. S a tíz istálló mindegyikénél nagyjából hatvan fős stáb dolgozik a versenyhétvégéken. (A párhuzam a labdarúgással azért is időszerű, mert az osztrák kormány éppen szerdán engedélyezte a profi futballklubok számára az edzések megkezdését, hogy felkészüljenek az idény folytatására, amire májusban kerülhet sor nézők nélkül.)

Werner Kogler arra a kérdésere érdemben nem válaszolt, hogy Formula-1-es csapatok adott esetben kaphatnak-e külön belépési engedélyt Ausztriába. A sportminiszter leszögezte, hogy a tények ismeretében a Nemzetközi Automobil Szövetségnek (FIA) kell döntenie arról, megrendezhető-e a futam Spielbergben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.