Sokkal több, mint nosztalgiaedző

Világi Oszkár, a Fortuna Liga, a szlovák labdarúgó-bajnokság harmadik helyén álló dunaszerdahelyi DAC 1904 tulajdonosa régóta figyelte Bernd Storck munkásságát, és mihelyt lehetősége nyílt rá – amikor bejelentette, hogy nem megy az AS Monacóhoz –, azonnal lecsapott rá. Az üzletember úgy véli, a magyarság, a magyar környezet iránti nosztalgiája is szerepet játszott abban, hogy a német szakember, az egykori sikeres magyar szövetségi kapitány elfogadta a dunaszerdahelyiek felkérését.

Ch. Gáll András
2020. 05. 22. 20:44
null
Világi Oszkár az európai szereplést tartja szem előtt Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mikor beszélt először Bernd Storckkal? – kérdeztük Világi Oszkártól, a dunaszerdahelyi DAC 1904 klubtulajdonosától.

– Amikor magyar szövetségi kapitány volt, de akkor nem is egyszer. Több évre nyúlik vissza az ismeretségünk.

– És legutóbb mikor?

– Elég régen. A koronavírus-járvány miatt nem volt lehetőség arra, hogy ellátogasson Dunaszerdahelyre, mert annak kéthetes kötelező karantén lett volna a vége itt, nálunk, és utána Belgiumban is. A szerződést sem úgy írtuk alá csütörtökön, hogy egymás tenyerébe csaptunk, hanem ő az otthonában aláírta az általunk már szignált dokumentumot, majd e-mailben visszaküldte nekünk. Június elsejétől érvényes a megállapodás, akkor kell jelentkeznie Dunaszerdahelyen, ekkor áll munkába.

– Hol fog lakni? A közeli Pozsonyban, mint annak idején vagy Szerdahelyen, a Hotel Bonbonban?

– Sem itt, sem ott. Itt lesz a lakása Dunaszerdahelyen, nem lesz távol a csapattól, de a Bonbonban mégsem lakhat, együtt a játékosokkal.

– Könnyen megegyeztek a fizetésében?

– Ez sohasem könnyű, de nem volt semmiféle különleges kívánsága. Normális körülmények között egyeztünk meg.

– Ki irányította a tárgyalásokat, ön vagy a belga sportigazgatója, a mindössze 33 éves Jan Van Daele?

– Hol ő, hol én. Jan úgy ismeri a belga bajnokságot, mint a tenyerét, nagy hatással volt rá Storck sikeres helytállása a Mouscron, illetve a Cercle Brugge csapatánál. Az meg különösen imponált nekünk, hogy egy Monacót is képes volt kikosarazni. Mindvégig az volt a benyomásom, hogy nem múlt el nyomtalanul Storcknál az a két év, amelyet eltöltött a magyar válogatott élén, nosztalgiát érez a magyar közeg – nem csak a futballközeg – iránt, és az sem volt kétséges előttem, hogy tisztában van a DAC magyar identitásával.

Világi Oszkár az európai szereplést tartja szem előtt
Fotó: Kurucz Árpád

– A magyar identitás erősítésére nem terveznek igazolást az NB I-ből?

– Bármi lehetséges, Jan gőzerővel dolgozik, figyeli az európai és nem csak az európai futballtérképet. Soknemzetiségű csapatunkban – ahová most érkeztek vissza a járvány idején otthonukban tartózkodó délszláv játékosaink – Kalmár Ákos, Vida Máté, Németh Krisztián és személyében négy magyarországi játékos is szerepel.

– A dobogó harmadik foka – ahol jelenleg is tanyázik a DAC – a maximum?

– A Szlovák Labdarúgó-szövetség mai (pénteki – a szerk.) döntése alapján tíz forduló helyett már csak ötöt fogunk lejátszani. Ilyen értelemben ennek a bajnokságnak a végeredménye számunkra nem lesz mérvadó. Célunk, hogy az európai kupaszereplés jogát megőrizzük. A Szlovák Kupában még versenyben vagyunk, annak megnyerésére törekedünk. Infrastrukturális téren már nincs, nem is nagyon kell hová fejlődnünk, a Mol Arénának és az akadémiánknak csodájára járnak – ez a körülmény is vonzotta Bernd Storckot, amikor aláírt hozzánk –, tehát folytatódik a tervszerű fejlődés. Ennek fontos állomása Storck szerződtetése. A német szakember nagy ambíciókkal érkezik hozzánk, ahogy annak idején Marco Rossi is. Az olasz mester úgy távozott tőlünk, hogy magyar szövetségi kapitány lett, Bernd Storck pedig az elmúlt negyven év legsikeresebb magyar kapitányaként és a belga bajnokságban elért jó eredményekkel érkezik Dunaszerdahelyre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.