Igazi érték az Európa-klasszissá érett Fradi-támadó

Tokmac Nguen teljesítménye egyelőre minden előzetes várakozást felülmúl, ahogy a Ferencváros csapatáé is.

Juhász Attila
2020. 08. 27. 15:56
null
Glasgow, 2020. augusztus 26. Tokmac Nguen, a Ferencvros jtkosa nnepel, miutn glt szerzett a Celtic Glasgow ellen a labdarg Bajnokok Ligja-selejtezjnek msodik forduljban Glasgowban 2020. augusztus 26-n. MTI/EPA/Getty/Mark Runnacles Fotó: Mark Runnacles Forrás: MTI/EPA/Getty/Mark Runnacles
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak a Fradiért rajongók széles táborának, hanem valamennyi magyar sportrajongónak óriási örömet szerzett a Ferencváros labdarúgócsapata szerda este, amikor Glasgow-ban hatalmas bravúrral legyőzte a Bajnokok Ligája második körének legmagasabban rangsorolt együttesét. A skót Celtic elleni 2-1-es siker az egész csapat érdeme, de a csupaszív teljesítménnyel kivívott továbbjutást lényegében egy, a hajrában látott villanás, egy már-már Európa-klasszis játékosokat idéző csatárteljesítmény eredményezte.

Biztosan kitalálták már: eme jegyzet főszereplője Tokmac Nguen.

A 2019-ben a Strømsgodset gárdájától érkező kenyai származású norvég támadó mostanra végleg megszolgálta, hogy mintegy megelőlegezett bizalomként megkapta a Fradiban a 10-est. Azt a mezszámot, amelyet a zöld-fehéreknél korábban – a teljesség igénye nélkül – olyan legendás spílerek viseltek a mezükön, mint Mészáros, Rákosi, Ebedli, Kincses, Fodor vagy éppen Lisztes – és mint tudjuk, ennek a meznek a viselője mindig, minden idegszálával a győzelemre tör.

A fradisták kedvenc „tökmagja” pedig ilyen, sőt egyre inkább ilyen.

Már tavaly is többször megvillantotta oroszlánkörmeit – a bajnokságban 30 meccsen nyolcszor, a nemzetközi kupaporondon pedig 14 találkozón négyszer segítette góllal csapatát a 31. bajnoki cím megszerzése, az Európa-liga-csoportkörbe jutás és az ottani szereplés során –, de szárnyalása az idén augusztusban kezdődött szezon során igazán szembetűnő.

Már az MTK elleni találata is élményszámba ment, aztán azt a pompás bokamozdulatot megcsodálhattuk a Djurgården ellen is, ahol két góljával gyakorlatilag a hátán vitte tovább a csapatot a BL-selejtezőben, amit pedig most a Celtic ellen láthattunk tőle, az maga volt a csoda.

Ahogy ellentmondást nem tűrően lefutotta védőjét, majd hanyag eleganciával bepörgette a labdát a hosszúba, az mindenkit talpra ugrasztott, és ami a legfontosabb, újabb Fradi-továbbjutást eredményezett az 51-szeres skót bajnok, korábbi BEK-győztes otthonában.

Ez a győztes gól egy olyan kaliberű ellenfél búcsúztatását hozta el, amilyen talán legutóbb 1995-ben a belga Anderlecht volt, ez a bravúr csak azzal, az akkori mértékkel mérhető.

Tokmac Nguen teljesítménye tehát egyelőre minden előzetes várakozást felülmúl, ahogy a Ferencváros csapatáé is.

Nem lenne meglepő, ha a 27. életévében járó támadó hamarosan a norvég felnőttválogatott keretében találná magát, hacsak nem csap le rá mondjuk és nem próbáljuk meg esetleg honosítani.

Merthogy Tokmac a sok korábbi tucatlégiós után mára a Fradi, sőt az egész magyar labdarúgás egyik legnagyobb értékévé vált.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.