Világbajnokunk új szerepben a rendőrkapitányságon, járőr lett

Készül a tokiói olimpiára, szombaton elindult a Magyar Kupa-fordulóban és 116 pengeforgató között ezüstérmes lett Rédli András, pedig manapság háttérbe szorul nála a vívás. Olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok párbajtőrözőnk Budapest III. kerületében járőrözik, a szentendrei MH Altiszti Akadémia századosa a megerősített járványügyi védekezésben 24 órás szolgálatban vesz részt. Erről klubja, a Budapesti Honvéd Sportegyesület Facebook-oldalán beszélt.

Magyar Nemzet
Forrás: BHSE, Hunfencing.hu2020. 11. 28. 18:10
Rédli András
Rédli András Fotó: Forrás: Facebook/Rédli Anfrás párbajtőr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Múlt hétfőn vettem fel a szolgálatot a III. kerületi rendőrkapitányságon, azóta 24 órás szolgálatban vagyok, ellenőrizzük a hatósági karantént, az üzleteket, a maszkviselés betartását, azt, hogy este hétkor bezárjanak az üzletek, és hogy nyolc óra után csak azok tartózkodjanak az utcákon, akiknek engedélyük van rá. Emellett beesnek egyéb napi problémák is, lopás, autófeltörés, közlekedési szabálysértés, a gyülekezési jog megsértése vagy közúti baleset. A huszonnégy órás időintervallum azt jelenti, hogy reggel héttől másnap reggel hétig vagyok szolgálatban, után huszonnégy órányi pihenőt kapok. Általában ebbe a pihenőidőbe sűrítem bele az edzéseket, a gyógytornát és minden olyan feladatot, ami a vívással kapcsolatos – árulta el Rédli András szombaton a Budapesti Honvéd Sportegyesület (BHSE) Facebook-oldalán.

A BHSE 37 éves párbajtőrvívója kitért arra is, hogy új szerepvállalását hogyan fogadta edzője, Dancsházy-Nagy Tamás – aki a férfi párbajtőrözők vezetőedzője is – és Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány, és milyen indíttatásból állt be a járőrök közé.

– Tudtak a törekvéseimről, és támogatnak benne, ők is fontosnak tartják a társadalmi felelősségvállalást. S jól ismernek már, pontosan tudják, hogy ilyen helyzetekben nem tudok nyugodtan ülni. Tapasztalom, milyen emberfeletti munkát végeznek most a kórházakban, milyen terheket ró a kijárási tilalom biztosítása a rendőrökre és a katonákra. Napról napra szembesülök azzal, hogy vannak emberek, akik számára létezik még a hivatástudat, az önzetlen felelősségvállalás. Minden nap tükörbe nézek, és a helyére teszem a gondolataimat. Mert mi, sportolók nem mindig szembesülünk azzal, hogy milyen védőburokban élhetünk ebben az országban. Úgy érzem, most azt az időszakot éljük, amikor összefogásra van szükség, hiszen sok ember sorsa függ attól, hogy milyen körülményeket biztosítunk ebben az országban. Sokan kérdezik, hogy mi lesz az olimpiával? Úgy érzem, most távolról sem ez a legfontosabb. Az én életemben a sport egy kicsit a háttérbe szorul, mert vívóként jelenleg nem tudok hasznára lenni az országnak.

Ami azonban nem jelenti azt, hogy Rédli Andrásnak nem célja az olimpiai részvétel, mert nagyon is az.

– Kijutó helyen állunk a csapattal, azt még nem tudjuk, hogy mi lesz a folytatás, le kell-e vívnunk az utolsó kvalifikációs versenyt. Amit tudok, megteszek a sikerért, a járőrözés mellett minden páston töltött időt megbecsülök, és bár vannak nehéz pillanatok, sokszor fáradt is vagyok, ezek az érzések mégis eltörpülnek a feladatok mellett. Tudom, hogy ha júliusban ott leszünk Tokióban, az egész ország szeretetét, energiáját érezni fogjuk, és ahogy most a focistáink sikerei révén, akkor talán nekünk köszönhetően is egy nemzet boldogabban megy majd a munkába. De ahogy mondtam, most más segítségre van szükség. Én így tudok valamit visszaadni az embereknek.

Rédli Andrásnak most némileg háttérbe szorult a vívás
Fotó: Facebook/Rédli András párbajtőr

S ha most nem is a vívás van az első helyen Rédli András életében, szombaton Tatán a Magyar Kupa-sorozat 2. fordulójában 111 párbajtőröző között remekelt, az elődöntőben 15-12-re verte a regnáló világbajnokot, a tavalyi budapesti vb-n győztes, ugyancsak honvédos Siklósi Gergelyt, aki átesett a koronavírus-fertőzésen. S a Magyar Kupán Rédli lett a legjobb magyar – bár a versenyt nem ő nyerte meg. A BVSC színeiben elindult ugyanis a finnek kiválósága, Niko Vuorinen, aki a döntőben 14-10-re legyőzte Rédlit – a járőrszolgálatból beugró századosnak persze emiatt semmi oka a csalódottságra.

Magyar Kupa, eredmények, férfi párbajtőr egyéni: 1. Niko Vuorinen (finn, BVSC), 2. Rédli András (Honvéd), 3. Kovács Gergely (Alba Regia) és (Honvéd), 5. Bányai Zsombor (Vasas), 6. Szényi Péter (MTK), 7. Bakos Bálint (Vasas), 8. Osman-Touson Maruán (BVSC). A döntőben: Vuorinen–Rédli 14:11.

Női párbajtőr egyéni (85 induló): 1. Kun Anna (Tata, edző: Plásztán Attila), 2. Muhari Eszter (Honvéd), 3. Borsody Emma (BVSC) és Büki Lili (Tata), 5. Kolczonay Júlia (Fless), 6. Boros Berta (BVSC), 7. Fekete Bosziljka (Vasas), 8. Szarvas Rita (Óbuda). A döntőben: Kun–Muhari 15:14.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.